Најновије

ПАО ЗБОГ ШАКЕ ЈАДА: Зорана Милановића Срби послали у пензију!

Зоран Милановић јуче је саопштио да се неће поново кандидовати за шефа странке, чиме је платио цех због тешког пораза на изборима у недељу.

Зорана Милановића (Фото: Синхуа)

- После јучерашњих резултата на ванредним парламентарним изборима нећу се поново кандидовати за председника СДП. Не мислим да учествујем на унутарстраначким изборима и позивам партијска тела да што пре распишу изборе - рекао је Милановић на конференцији за новинаре.
Кампања која се, атипично за партију левог центра, одликовала националистичким и шовинистичким изјавама, доживела је дебакл на изборима у недељу. Социолог Јово Бакић је образложио разлоге Милановићевог пораза. - Он никада левичар није био. Једно је декларисати се као левичар а друго је шта неко заиста јесте. Недавно сам разговарао са колегама у Хрватској, а њихово мишљење било је да је Милановићево кокетирање с национализмом препознато као вештачко. Уједно је одбио неке левичаре и себи учинио медвеђу услугу - рекао је Бакић.
Социолог сматра да је Милановић прибегао антисрпској реторици јер „нема шта да понуди“.
- Он је заиграо на националистичку карту, показујући да заправо нема шта да понуди. Зато је прибегао опробаном средству, кад не знаш шта да радиш, удари по Србима. Они су омиљени жртвени јарац. Као што широм Европе постоји појава антисемитизма без Јевреја, тако у Хрватској постоји антисрпство без Срба. То је један мамац на који се Милановић упецао, а праве усташе није могао да привуче на своју страну због партизанске позадине своје странке. Нажалост, то је у Хрватској једна од главних оса идеолошких разликовања: да ли сте партизан или усташа. Он није успео да приволи усташе без обзира на деду усташу на изјаве о Србима у обе предизборне кампање... Једноставно се ту преиграо - закључује Бакић.
Хрватски медији одмах су почели са нагађањима о потенцијалном Милановићевом наследнику, а као главна имена спомињу се Тонино Пицула и некадашњи министри Синиша Хајдаш Дончић и Ранко Остојић.
Овакав расплет догађаја могао би да значи и окретање новог листа у односима Београда и Загреба, а пораз антисрпске кампање свакако је одличан почетни корак за нормализацију ситуације између две земље. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА