Најновије

Америчка војна помоћ Израелу највећа до сада!

САД и Израел потписали су споразум на основу кога ће израелска армија добити америчку војну помоћ од 38 милијарди долара у периоду од једне деценије.

Израелски војници на Голанској висоравни (Фото: Синхуа)

То је највећа помоћ коју су САД икада до сада пристале да дају једној земљи, наводи АП. Преговори су почели у новембру прошле године, а споразум је данас потписан у Стејт департменту.
- Потврђујемо данас нераскидиву везу САД и Израела - рекла је саветница за националну безбедност САД Сузан Рајс на церемонији потписивања у Вашингтону, преносе израелски медији. Она је подсетила да су од 2009. године САД дале скоро 24 милијарде долара војне помоћи јеврејској држави.
- Поносни смо јер ни једна друга администрација није урадила тако много да ојача безбедност Израела - додала је она, нагласивши да не зна шта ће се десити у наредних 10 година али да ће САД увек бити уз Израел.
Вршилац дужности саветника за националну безбедности Израела Јакоб Наџел који је потписао споразум са Сузан Рајс, рекао је да Израел не схвата пакет војне помоћи као гарантован. САД су до сада давале Израелу 3,1 милијарду долара годишње на основу споразума који истиче 2018. године.
На основу новог споразума, Израел ће изгубити могућност да тим новцем плаћа домаће војне производе, већ ће морати да купује робу америчке војне индустрије. Сума нове помоћи је много мања од оне коју је израелски премијер Бењамин Нетанијаху тражио, коментаришу израелски медији. 
Када су преговори почели, Нетанијаху је тражио да се помоћ повећа на 45 милијарди у периоду од једне деценије. Нови споразум повећава годишњу помоћ за само 300 милиона долара, наводе медији. Један од анекса споразума је званично писмо израелске владе којим се обвезала да у наредној деценији неће од Конгреса САД тражити никакво повећање помоћи за развој противракетних система.
Израел међутим може да тражи повећање у случају ванредне ситуације као што је рат, а то су данас према писању израелског листа "Харец" потврдили високи амерички званичници. У том случају САД су спремне да размотре повећање буџета за систем одбране од ракета. Извор: АП

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА