Најновије

ДЕСНИЧАРИ НА ПУТУ ДО ВЛАСТИ У ХОЛАНДИЈИ: Прва одлука - искоренити ислам!

Холандски ултрадесничар Герт Вилдерс, лидер Партије слободе (ППЦ), обећао је у свом манифесту да ће "позатварати џамије и забранити Куран".

Герт Вилдерс (Фото: Јутјуб)

Оно што додатно забрињава европску јавност, али и институције, јесте то што Вилдерсова партија води у анкетама пред парламентарне изборе у Холандији, заказаних за март 2017, преноси АФП. Разлог због чега је скочила популарност Вилдерса у Холандији је, поред таласа деснице који расте широм Европе, и то што се "холандска владајућа елита лопше показала".
ПВВ у свом програму наводи да ће „преокренути исламизацију земље са низом мера, укључујући затварање граница, угасити центре за азиланте, забранити улазак миграната из муслиманских земаља и забранити муслиманкама да носе мараму у јавности“.
Вилдерс је обећао и одржавање референдума са питањем останка Холандије у Европској унији. Његова странка је такође обећала и смањење страних утицаја, као и трошкова полиције и безбедности.
Ипак, ови антиисламски и антиевропски ставови које Вилдерс заступа могли би знатно да умање шансе за формирање већинске владајуће коалиције уколико победи на изборима. Вилдерс се нашао пред судом још 2010. године, због распиривања расне мржње према муслиманима. - Заједно са мном изведена је на суд и слобода говора многих, многих Холанђана. Ја сам рекао све што сам имао и немам намеру да повучем ни реч - казао је тада између осталог Вилдерс. У Вилдерсовој оптужници писало је да је 2007. у ауторском тексту у холандским новинама назвао Куран фашистичком књигом, која је по његовим речима слична делу "Мајн кампф" Адолфа Хитлера. Годину дана након објављивања овог текста снимио је филм "Фитна" којим је позвао муслимане да из Курана исцепају стихове који „проповедају мржњу“. Холандско тужилаштво је првобитно 2008. године одустало од подизања оптужнице против Вилдерса, тврдећи да су коментари о Курану које је он изрекао били део јавне дебате. На адресу холандске полиције стигле су пријаве више од 40 људи који су били повређени наводима из Вилдерсовог ауторског текста, док су се други жалили на садржај филма "Фитна". Вилдерс је ослобођен свих оптужби, а од тада је под сталном полицијском заштитом. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА