Најновије

Такса за улазак у шенгенску зону још је само идеја

У Европској комисији још није направљен предлог о систему регистровања страних посетилаца који улазе у ЕУ, поручују из кабинета.

Димитрис Аврамополус (Фото: Јутјуб)

Европска комисија још није направила никакав предлог успостављања система за регистровање страних посетилаца у ЕУ, па је стога прерано за било какве спекулације о детаљима тог будућег предлога. То је одговор који је „Политика” добила из кабинета европског комесара за безбедност и миграције Димитроса Аврамопулоса на питање да ли ће се у том акту наћи и одредба да грађани Србије и осталих земаља које нису чланице ЕУ, али јесу у шенгенској зони, плаћају таксу за улазак у државе ЕУ.
Вест о томе да би будући ЕТИАС систем за евидентирање протока путника кроз ЕУ могао да укључи и обавезу грађана да плаћају таксе за прелазак границе побудила је јуче пажњу јавности. У Аврамопулосовом кабинету не потврђују нити демантују да би се одредба о својеврсној „визи без виза” могла наћи у систему ЕТИАС, који ће, како очекују, допринети побољшању безбедности шенгенске зоне.
„Европска комисија је објавила своју намеру да успостављањем механизма ЕТИАС повећа доступност информација о особама које улазе и излазе из ЕУ како би се ојачала безбедност шенгенске зоне”, кажу у Бриселу.
Да је преурањено размишљати о евентуалном наплаћивању преласка границе, јуче су потврдили и поједини званичници Србије и дипломатски представници ЕУ и Немачке у нашој земљи. Упитан да прокоментарише могућност увођења таксе, министар за рад Александар Вулин навео је да је прерано за коментаре, али да проблем с којим се суочава ЕУ није настао на Балкану и да се сигурно не налази у Србији. „Тешко да су наши држављани ти због којих треба уводити било какве шенгенске ограде и шенгенске обавезе”, рекао је он, а пренео Б92.
Вулин је додао и да је сигуран да постоје милиони људи из других земаља чије би кретање требало контролисати пре но кретање држављана Србије.
Заменик шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт изјавио је да бриселска администрација засад само прати предлог који би требало да личи на амерички систем за обавезно регистровање странаца ЕСТА.
„Питање је у томе да се створе сигурне спољне границе и да се побољша безбедност. Морамо видети шта ће бити исход јер је процес тек у припреми. Дебата је у току и видећемо шта ће од свега испасти”, навео је Бенедикт.
Да се о овом плану разговара јер у времену „све већих безбедносних изазова морају да се зна ко улази у земљу”, потврдио је и немачки амбасадор у Београду Аксел Дитман.
„Шенгенски простор је за нас веома битан и веома интензивно се залажемо у ЕУ за јачање његових спољних граница. С друге стране се залажемо да реформишемо и јачамо даблински систем”, казао је Дитман.
Иначе, према засад доступним сазнањима, ЕТИАС је замишљен као систем који би прикупљао податке о свим путницима који без виза путују у Европу како би се осигурало идентификовање потенцијалних безбедносних проблема. То би, како поручују из Брисела, истовремено смањило несигурности за путнике и допринео лакшем управљању границама ЕУ. Такође, ако је за утеху, све и да дође до евентуалног увођења „улазница за ЕУ” – које би, према постојећим информацијама, коштале од 13 до 50 евра – то неће утицати на право на безвизни режим путовања који ће остати на снази у свим државама чији грађани без виза путују у ЕУ, укључујући и Србију. Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА