Најновије

КИНЕЗИ ВЕЋ БЕСНИ НА АМЕРЕ: Међутим, брине их долазак још једне силе у њихово двориште!

Јапан је најавио планове за повећање војних активности у југоисточној Азији заједно са својим савезницима како би сузбио кинеску доминацију у околини оспораваних гребена у источној Кини и Јужном кинеском мору, што укључује чвршће повезивање са америчком морнарицом.

Америчка флота (Фото: Јутјуб)

Тензије у том региону су нарасле након што је Пекинг показао аспирације према присвајању Сенкаку острва којима тренутно управља Јапан.
Такође, делови Источног кинеског мора припадају Тајвану којег Кина сматра својом територијом.
Постоји преко 750 малих острва, коралних острва и гребена који леже око обала Вијетнама, Филипина, Тајвана, Малезије, Брунеја и Кине око којих се ове државе споре и за које свака од ових држава има своје име. Како тензије расту, морнарица САД наставља с војним вежбама и распоређивањем ратних бродова и морнаричке авијације у околини оспораваних територија. Као разлог за ове активности Американци наводе осигурање принципа слободе пловидбе у међународним водама. Пекинг је војне вежбе САД назвао провокацијом и запретио Јапану да ће, ако пређе "црвену линију" и заплови са америчком морнарицом у спорне воде, уследити оштар одговор. Упркос кинеској претњи, нови јапански министар одбране Томоми Инада је обећао да ће јапанска морнарица пловити са америчком. Он је оптужио Пекинг за намерно угрожавање "статуса quo" у територији око острва Сенкаку односно Дјаоују, како их зову Кинези. Извор: РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА