Најновије

Петрич: Вучић и Пленковић да "смире" Додика!

Бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич изјавио је да посета председника РС Милорада Додика званичној Москви, само три дана уочи одржавања референдума о Дану Реублике у РС, неће проминити чињеницу да, како је рекао, Додик више није партнер за дијалог.

Бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич (Фото: Јутјуб)

Петрич, с друге стране, истиче улогу Београда и Загреба, коју ће конструктивно "одиграти" српски премијер Александра Вучића и Андреј Пленковић, који ће, готово је извесно, бити нови премијер Хрватске.
Он сматра да ће две претпоставке бити пресудне, не само за очување јединствене БиХ, него и стабилности западног Балкана. Те две претпоставке, каже он, јесу регионална одговорност Србије и Хрватске према Дејтонском споразуму те убрзање интеграција ка ЕУ, као интегративног и политичког мотора за целу регију.  Наводећи референдум у РС као пример, Петрич каже: - Србија је под водством премијера Александра Вучића преузела одговорност за стабилност у региону. Вучић је прошле године зауставио један референдум, а овај други елегантно је решио. Свестан је да Србија губи сваку шансу за приступ ЕУ ако дође до проблема у БиХ. За мене чак није толико ни битно хоће ли 25. септембра бити одржан референдум, јер за Београд он је изгубио сваки легитимитет - навео је Петрич. Петрич референдум у РС види као "један опак начин спашавања властите коже".  - Додик зна да за Европу више није партнер за дијалог, а Русија има своје проблеме. Мислим да Додикова посета Кремљу заказана за 22. септембар ништа на томе неће променити! РС под вођством Додика скоро да је банкротирала, интернационално је изолована и доведена је у опасност да постане нека Јужна Осетија у срцу Европе - сматра Петрич. Србија, истиче он, као кандидат за чланство у ЕУ те Хрватска као чланица Уније све више постају свесне своје одговорности према БиХ, "а то би могло неодговорне екстремисте попут Додика довести у офсајд".  - Узимајући све ово у обзир, очекујем од Брисела да БиХ понуди много више од пуких програма - навео је Петрич. Извор: avaz.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА