Најновије

ШОК ЗА ЕВРОПУ, ПРЕДНОСТ ЗА КРЕМЉ: Пресушило највеће налазиште гаса у ЕУ!

Холандско гасно налазиште Гронинген, највеће налазиште природног гаса у Европској унији, остаје без резерви, саопштиле су холандске власти.

Природни гас (Фото: Синхуа)

Процене су да ће кроз 17 година бити потпуно исцрпљено.
- Са холандским природним гасом је скоро па готово. Откако је 1959. откривен природни гас у Гронингену, искористили смо око 80 одсто наших резерви. Уколико обим експлоатације остане исти, остаћемо без гаса кроз 17 година - изјавио је главни економиста холандског статистичког бироа Петер Хајн ван Мулиген, а преноси агенција Франс прес. 
Пад цена природног гаса и одлука холандске владе да смањи експлоатацију у северној покрајини такође је довела до значајног пада профита од гаса, додаје овај економиста. 
Холандска влада је 2013. године зарадила 13 милијарди евра од природног гаса, да би прошле године зарадила тек пет милијарди евра. 
Власти су у јуну најавиле да ће производњу из Гронингена смањити за додатних 11,1 одсто у наредних пет година, али се коначна одлука везано за то питање очекује у октобру. 
После Норвешке, Холандија је до 2014. година била други највећи извозник природног гаса у западној Европи, док су приходи од природног гаса чинили 2,6 одсто укупних буџетских прихода земље, саопштио је статистички биро. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА