Најновије

ЕУФРАТ БИ БИО ЦРВЕН ОД КРВИ: Шта је Америка желела да постигне нападом на САА у Деир Ез Зору (МАПА)

Удар америчке коалиције по сиријској армији код Деир Ез-Зора био је срачунат на то да се Дамаск онемогући да преузме контролу над границом са Ираком – изјавио је представник сиријске опозиционе групе „Хмејмим” Тарек Ахмад.

Борци Исламске државе (Фото: Јутјуб)

Према њговим речима, САД желе да онемогуће владине снаге да напредују на истоку земље да поврате контролу над границом са Ираком коју је Исламска држава последњих година прелазила као да не постоји. Ахмад је чак уверен да Американци желе да помогну Исламској држави да преузме контролу над пограничним сиријским градовима.

Када ИД одради тај посао – онда би бојовници у тим градовима били замењени војницима земаља које су у саставу америчке коалиције и побуњеницима који су под контролом САД. Намера Вашингтона је – наглашава Ахмад – да подели Ирак и Срију и да од делова њихових територија направе тампон-зону коју би контролисале Сједињене Државе и њихови савезници. Посебно застрашује чињеница да су Американци бомбардовали Сиријску арапску армију на брду Џабал Тхардех које је кључно за одбрану аеродрома на Деир Ез Зору. Аеродром је једина веза опкољеног града са остатком Сирије, а његов пад оставио би војску и цивиле у граду без снабдевања.

Пад овог града на Еуфрату у руке Исламске државе изазвао би до сада невиђену кланицу имајући у виду да браниоци и цивили немају где да  побегну јер се око њих налази на стотину километара територије под контролом терориста. Амерички напад уследиоје након информација да Сирија пребацује појачања у Деир Ез Зор како би се борила против бораца Исламске државе. Teрористи су након напада освојили брдо али је  оно враћено у контраофанзиви САА о чему више можете сазнати ОВДЕ. Извор: Правда/Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА