Најновије

ДОШАО ЈЕ И ТАЈ ДАН: Да ли ће Никшић и даље бити Милово упориште?

Данас се одржавају локални избори у Никшићу, другом по величини граду у Црној Гори. Ови избори изазвали су велику пажњу јавности у овој земљи, јер су први након парламентарних одржаних 30. августа прошле године, а који су довели до одласка са власти ДПС-а Мила Ђукановића.

Никшић (Фото: Јутјуб)

Као и Црном Гором и Никшићем већ три деценије влада Ђукановићева партија, која би, према проценама аналитичара, и у овој општини могла отићи у опозицију.

Бирачи у Никшићу имаће прилику да гласају за неку од шест понуђених листа. Као и 30. августа прошле године, очекује се да ће највећу битку водити две коалиције - "Европски тим за Никшић" са Ђукановићевим ДПС-ом на челу и "За будућност Никшића", коју предводи Демократски фронт.

- Сада сви желе да покажу своју снагу јер је Никшић велика општина и увек је био интересантан, чак и када су биле најредовније политичке околности. Преко Никшића виде како стоје на државном нивоу. Овај пут степеница је подигнута мало више, а разлог су 30. август и промена власти - појашњава Драгиша Јањушевић, аналитичар.

ДПС би и у Никшићу, по оцени аналитичара, након избора, могао отићи у опозицију. И то не толико због изборног резултата, већ због партија, које неће са њима у коалицију. С друге стране, процене су да су две Коалиције – "За будућност Никшића" и "Мир је наша нација" највећи фаворити.

- Наш је први задатак био да коалиција "За будућност Никшћа" сама јача од коалиције коју предводи ДПС. Можемо са сигурношћу да кажемо, по досадашњем току кампање и нашем контакту са грађанима јер смо ушли практично у све куће, да смо тај циљ већ остварили - каже Марко Ковачевић, носилац листе "За будућност Никшића".

Момо Копривица, носилац листе "Мир је наша нација" очекује победу и апсолутну доминацију с обзиром на, како каже, степен подршке коју уживају у јавности и на то да њихова изборна листа излази у знатно ширем обиму и знатно јачем формату него што је то било летос.

Грађани Никшића подељени у очекивањима.

Коалиција "За будућност Никшића" добила је и подршку политичара из Републике Српске, а посебна подршка стигла је из општина Херцеговине које желе блиску сарадњу са овим градом.

Избори у Никшићу за Црну Гору имају још један важан аспект.

У овом граду рођен је и председник Мило Ђукановић и премијер Здравко Кривокапић, тако да нема сумње да ће јавност у Црној Гори изборне резултате тумачити и као политичко одмеравање снага највиших функционера у земљи.

До сада је Никшић био тврдо упориште Ђукановићеве партије, а хоће ли то и остати знаће се након затварања бирачких места.

Какве претње и уцене су се догодиле у Никшићу пред изборе, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА