Најновије

БИВШИ КОМАДАНТ НАТО: Русија би за 48 сати могла да нападне!

Русија би у случају избијања сукоба ратне авионе, бродове и копнене јединице могла за 48 сати да употреби на европском тлу, сматра бивши командант НАТО снага.

Руске трупе (Фото: Јутјуб)

Британски генерал Ричард Баронс сматра да би у том случају Северноатлантском пакту за ефикасан противудар били потребни месеци.
Највеће европске земље попут Немачке, Италије и Француске руску претњу не схватају довољно озбиљно, што би Европу могло коштати губитака територије, сматра Баронс. 
Већина европских безбедносних снага усмерена је на терористичке претње и сузбијање мигрантске кризе, а Москва је много уложила у најмодерније наоружање како би могла да парира западним супарницима, пише "Индепендент". 
"Када би сте упоредили војне капацитете НАТО пакта и Русије, НАТО их има знатно више, али све западне снаге налазе се у полусну. Русија би своју мању војску могла да употреби на начин на који би НАТО-у било врло тешко да одговори, јер за то не постоје спремни планови", сматра Баронс. 
Руска анексија Крима изазвала је међународну осуду, али није упела да натераи земље Северноатлантског савеза да створе ефикасан план за случај руске инвазије. Предлог да се у сваку од три балтичке државе и Пољску распореди око хиљаду војника Баронс сматра пуким мазањем очију. 
Баронс је посебно оштре критике сачувао за британске војне снаге, које сматра недовољним да одбране земљу чак и од ваздушног напада. 
"Ни саму Британију, ни снаге ангажоване у Европи - а камоли обоје - не бисмо могли да одбранимо од руског ваздушног напада." 
Бившег команданта НАТО-а забрињава и мањак искуства које британска војска има у вођењу великих ратних операција. 
"Војска је навикла деловати из сигурних база усред оперативног подручја, против непријатеља неспособног за велике маневре, који немаподршку из ваздуха, значајну артиљерију, способност за електроничко ратовање, и посебно, зрачне снаге и ракетне снаге", рекао је Баронс. 
Баронс је као посебну слабост британске војске нагласио мали број примерака врло скупе опреме, попут носача авиона, чију си пуну примену Британија не може приуштити због могућности да буду оштећени или изгубљени.
Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА