Најновије

Вучић: Придобили смо део америчке публике

ЊУJOРK - Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе синоћ да jе било важно да се глас Србиjе чуjе на панелу фондациjе "Kлинтон" о помирењу у региону, те да jе успео да придобиjе део америчке публике на страну чињеница.

Александар Вучић (Фото: Танјуг принтскрин)

"Синоћ је за нас била веома тешка атмосфера, и у бекстејџу и у сали, била је публика која није увек наклоњена Србији, али мислим да смо озбиљношћу, одговорношћу и аргументацијом успели да добар део америчке публике, не могу да говорим о бошњачкој, придобијемо не на нашу страну, већ на страну чињеница и одговорног понашања", рекао је Вучић за РТС.
Он је истакао да је било важно да се чује глас Србије на том панелу, додајући да му је жао што није било представника Србије на једном од скупова током којег су Срби, како је навео, изједначени са ИД-ом.
"Важно је да присуствујемо и да се боримо, што смо јуче могли да кажемо да постоје и тешки случајеви где су људи изгубили родитеље и на српској страни", рекао је Вучић и додао да су неки људи то по први пут чули.
Он је истакао да Србија поштује туђе жртве, али да би волела да и други поштују наше.
Вучић је синоћ у Њујорку учестововао на панелу о помирењу на Балкану који је модерирао бивши амерички председник Бил Клинтон, а говорио и начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић. 

Србија ће учинити све да очува мир

Премијер Александар Вучић изјавио је да ће Србија урадити све да очува мир и стабилност, а онима који маштају о урушавању Дејтонског споразума и нестанку Републике Српске поручује да Српска неће нестати.
"Онима који маштају о урушавању Дејтонског споразума на штету једног народа и онима који маштају о нестанку РС - Српска је установљена вољом народа и Дејтонским мировним споразумом. Србија има одређене обавезе по том споразуму. Моја једина порука свима који мастају да униште РС да Српска неће нестати", истакао је Вучић и додао да це Србија уложити све да сачува мир.
Он је у изјави за РТС из Њујорка истакао да Србија поштује БиХ, жели мир са свима и сматра да је однос Србија и Бошњака од виталног значаја за будућност.
Премијер је, говорећи о изјави некадашњег начелника ратног штаба Армије БиХ Сефера Халиловића о Републици Српској, рекао да никада не верује у случајности у политици, нити случајне изјаве.
Разумемо да је мир једино што је важно и сматрамо да Срби и Бошњаци треба да живе заједно и да своје проблеме решавају на миран начин у будуцности, а то је наш најбољи одговор на лоше изјаве које стижу више пута поновљене", рекао је Вучић.
Он је додао и да је за то постојао, како је навео, једноставан лек.
"Неки други из бошњачког руководства требало је истог секунда да реагују и на најбруталнији начин то осуде, то је све некако около наоколо, нико то није желео баш директно да уради", нагласио је Вучић.
Одговарајући на опаску новинара да се чини да ипак постоји неки "камен у ципели" у односима са светом, Вучић је рекао да "имамо више тих каменцица у ципели", али да је његов посао да урадим све што може за Србију.
"Боримо се за Србију и не само ја, већ цела наша делегација, Ивица Дачић, сви раде свој посао", истакао је Вучић за РТС из Њујорка.
Премијер је рекао да је синоћ на панелу о региону била веома тешка атмосфера и да публика није била најнаклоњенија Србији, али да смо озбиљношћу, одговорношћу и аргументима успели да придобијемо добар део америчке публике на страну чињеница.
Он је истакао да је било важно да се чује глас Србије на том панелу, додајући да му је жао што није било представника Србије на једном од скупова током којег су Срби, како је навео, изједначени са ИД.
"Важно је да смо рекли да постоје и тешки случајеви и на српској страни", рекао је Вучић.
Он је истакао да Србија поштује туђе жртве, али да би волела да и други поштују наше.
Он је истакао да је важно да разумемо да постоје и тензије и неке погрешне тежње у нашем региону, које треба на миран начин да се превазиђу, наводцих да је то била и једна од главних тема сусрета у Њујорку.
Вучић је рекао да је најдуже разговарао са шефом дипломатије Велике Британије, који је био веома пријатељски настројен и да је постојао однос разумевања од стране британске владе.
Говорећи о улози Србије на Балкану, Вучић је рекао да нама треба да звучи добро то што многи говоре да је управо Београд кључан играч у региону.
"Волео бих да будемо мање кључни", додао је премијер.
Премијер је подсетио да је имао важан разговор и са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом поводом недавних изјава генерала Павела, те да ће ускоро отпутовати у Брисел у седиште НАТО.
"За нас је важно да имамо мир, ми се не плашимо економске будућности Србије, сви призјају резултете које смо постигли, али нас плаше стање у региону и наш је посао да се понашамо одговорно", рекао је Вучић.
Зато је присуство Србије на догађајима, какав је био синоћни панел, веома важно.
"Не можете да бежите из арене. Улазите у немогућу ситуацију кад говорите после неког ко казе да су му Срби заклали оца и мајку, и сад ви треба да однесете победу. Тешко да ћете да однесете победу, али морате да се борите за свој народ и покажете да смо нормални људи и да хоћемо да живимо у миру", рекао је Вучић.
Премијер је најавио да ће касније у току дана имати и незваничне разговоре са званичницима из региона, али и са пословним светом, међу њима са предстанвицима НЦР, који већ запошљава људе у Србији и жели да прошири пословање.
"Важно је да сачувамо мир и стабилност у региону, ако успемо да је сачувамо нећемо имати проблема са економијом", закључио је Вучић.

Вучић се у Њујорку састао са Могеринијевом

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се у Њујорку са високом представницом Европске уније Федериком Могерини, са којом је разговарао о европском путу, економској и политичкој ситуацији у Србији, али и односима у региону Западног Балкана. Премијер Вучић је истакао да је ситуација у региону сложена и да представља озбиљан проблем за убрзани економски развој, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије. Он је позвао Европску унију да одлучно подржи пут европских интеграција Србије и земаља региона Западног Балкана. Висока представница Федерика Могерини је рекла да Европска унија подржава Србију на њеном европском путу и нагласила да је наставак политичких и економских реформи у Србији кључ за њен даљи напредак и приближавање европској породици народа, наводи се у саопштењу. Премијер Вучић се током дана састао и са црногорским премијером Милом Ђукановићем, као и са премијером Маурицијуса Анерудом Џугнаутом.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА