Најновије

АНАЛИЗА: Откривамо како ће шпијунска афера закомликовати односе Београда и Загреба

БЕОГРАД- Да ли је Чедо Чоловић нови изазов на релацији Београд - Загреб? Официр у пензији, осумњичен за шпијунажу, односно да је годинама Загребу преносио податке из српске престонице. Хрватске тајне службе врбовале су га као учесника рата 90-тих, преносе медији и додају да су због њега најмање деветорица Срба је оптужена за ратне злочине.

Загреб (Фото: Јутјуб)

Из Дрниша, његовог родног места, бивши обавештајац Смиљан Рељић за Н1 тврди да је Чоловић пре рата припадао партијским структурама, а током њега био рањаван као војник.  
"Претпостављам да није овај Чоловић, ако је доиста то он, да није баш човек који би могао допрети до оних највећих државних тајни, продрети и продати их било коме, па тако и Хрватима. Овде је очито било у интересу да се направи некаква сензација, да се покажу хрвати као лоши момци, да се можда чак и Европи каже ево видите ви нама дајете по прстима, а они заправо нас све шпијунирају", каже Рељић.
Вест о хапшењу шпијуна је тактика за дневно-политички обрачун, објашњава адвокат Божидар Прелевић, који сматра и да сукоб ниског интензитета између српских и хрватских служби увелико траје. 
"Наравно да постоје људи који се баве обавештајним радом и у Србији и у Хрватској, дакле један обавештајни рат је активан - ја бих рекао - већ дуже времена. Када ви то све објавите, то значи да ви помажете њему, његовој одбрани и евентуално неким његовим саучесницима, јер сте ви то све објавили. Зато се то никада не објављује!", истиче Прелевић.
А хрватски "Јутарњи лист" преноси да је хапшење шпијуна само "димна завеса" да би “испод радара” прошао избор новог шефа БИА, за шта је кандидат Братислав Гашић.
Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА