Најновије

НЕЗНАЛИЦА: Хилари Клинтон не зна како се обележавају поверљиве информације!

Федерални биро за истраживање (ФБИ) објавио је документе о истрази против Хилари Клинтон због слања поште преко приватне имејл адресе у којима се види да она није знала да су информације које је слала биле поверљиве.

Хилари Клинтон (Фото: ЈуТјуб)

Поново је кандидаткиња демократа за председника САД изложена контроверзи око њених имејлова.
Као шефица америчке дипломатије Клинтон је користила приватни необезбеђен сервер упркос осетљивости питања за која је била задужена.
Према 58 страница докумената које је ФБИ објавио јуче, од којих је 14 цензурисано, она је објаснила америчкој савезној полицији да је "имала поверење" у своје саговорнике да ће они пазити да не шаљу осетљиве информације преко имејла. Она је рекла да није знала да је слово Ц на неким документима било знак "confidential" (поверљиво на енглеском).
Белешке ФБИ-ја су заправо записи испитивања бивше државне секретарке током истраге везане за те имејлове. Ту се види да је Хилари Клинтон рекла да није добила од Стејт департмента никакву инструкцију или директиву око архивирања или заштите података када се спремала да напусти функцију 2013. године.
Како је наведено у објављеним документима, Клинтонова је мислила да се то слово "Ц" означава почетак параграфа и да су они означени по абецедном редоследу.
Она је објаснила да није упозната са начинима обележавања тајности података у документима који се шаљу мејлом.
ФБИ у документима о истрази наводи да је идентификовао три размене мејлова са поверљивим информацијама.

Није се сећала свега због болести

У извештају се наводи да је Клинтонова у децембру 2012. имала церебрални поремећај и да је око нове године имала угрушак крви у мозгу и да је према саветима лекара могла да ради у Стејт департменту само неколико сати дневно као и да се није сећала сваког брифинга коме је присуствовала.
Већ је познато да је она имала те здравствене проблеме али наводи ФБИ-ја о празнинама у сећању званичнице могао би да искористи њен републикански ривал Доналд Трамп за кога је здравствено стање Хилари Клинтон нови угао за напад.
Трампов портпарол Џејсон Милер је оценио да је Хилари Клинтон довела у опасност националну сигурност земље.
"Хилари Клинтон конкурише за функцију где сваки дан почиње са високо поверљивим брифингом и белешке њеног разговора са ФБИ-јом потврђују њене ужасне грешке у расуђивању и њено непоштење", реаговали су из Трамповог тима а Трамп је рекао да се не може веровати шта је она рекла током саслушања.
Трамп је рекао да кад је прочитао те документе не схвата како је она могла да прође без судског гоњења.
У кампањи Хилари Клинтон рекли су да су задовољни овим што је објављено и да белешке ФБИ-ја потврђују да су закјључци истраге били добри.
"Док је јасно да је њена употреба само једног имејл налога била грешка и она је за то преузела одговорност овај материјал разјашњава зашто је Министарство правде сматрало да није било основа да се иде даље са овим случајем", рекао је портпарол Клинтонкине кампање Брајан Фалон.
ФБИ је почетком јула предложио да не треба правно гонити Хилари Клинтон закључујући ипак да је бивша државна секретарка показала "изузетан немар" тиме што је поставила приватни сервер у свом дому. Министарка правде Лорета Линч одлучила је тада да затвори истрагу.
То што демократска кандидаткиња није оптужена разбеснело је републиканце, који су оптужили шефа ФБИ-ја Џејмса Комија да је нејасан и затражили да сазнају детаље савезне истраге везане за Хилари Клинтон која је трајала годину дана.
Под великим притиском из кампање републиканаца и из медија да обелодани те документе Коми је коначно одобрио објављивање тих белешки.
Извор: Business Insider

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА