Најновије

ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ: Ево у чему су Срби моћнији од Руса!

Иако је некада југословенски “плави” пасош био међу најмоћнијима у свету, чији су власници могли да путују куда су желели, ни српски пасош се данас не котира лоше.

И Срби су у нечему моћнији од Руса (Фото: РИА Новости)

Према истраживању о визним ограничењима које годишње спроводи компанија “Henley and partners”, тренутно најмоћнији пасош на свету поседују Немци, јер они без виза могу да уђу у 177 земаља. Србија се налази на 43. месту на овој листи и у последњих десет година значајно је поправила свој положај. Наиме, од 64 места, које је заузимала 2006. године, Србија је сада доспела на 43. место, а грађани са “црвеним” пасошем могу да уђу у 115 држава, а да немају визу у њему.
Шведска је пала на друго место, јер њени грађани могу ући у 176 земаља без виза, док треће деле Финска, Француска, Италија и Шпанија – њихови држављани без визе могу да путују у 175 држава.
Од земаља у региону од Србије су само боље Словенија (12 место) и Хрватска (24 место), док смо иза себе оставили Македонију (45 место), Црну Гору (47 место) и Босну и Херцеговину (52 место). Оно што је занимљиво, српски пасош је моћнији у односу на неке економски јаче државе, као што су Русија и Кина. Русија се налази на 47. месту, јер за њене грађане није потребна виза ако путују у 105 земаља, док Кинези могу да уђу само у 50 земаља без виза у пасошу. Најмање важан пасош имају становници Авганистана, чији је пасош заузео последње, 104. место, а са њим без визе они могу да уђу тек у 25 земаља. Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА