Најновије

РЕФЕРЕНДУМ: Зашто је Додик гурнуо прст у око Вучићу?

БЕОГРАД- Председник Републике Српске Милорад Додик окренуо је леђа Београду. Када је одржање на власти у питању, Додика не интересује никакав компромис.

Додик и Вучић (Фото: Синхуа)

На састанку српског државног врха са политичким представницима Републике Српске владала је нелагода. Оно што је јавно рекао раније тога дана Вучић је, поновио Додику. Рекао је да јавни иступи без јединственог става и пре обављених разговора нису фер и да је на тај начин изиграо договор.
- Премијер је био нерасположен због Додикових иступа у медијима. Рекао му је да је састанак бесмислен и да Додик злоупотребљава добру вољу Србије, свестан да наша држава неће дићи руке од РС и народа који живи тамо, јер су лични интереси мање важни од будућности Српске - наводи извор из врха власти.
Притом, Вучић сматра да би било какав јавни сукоб и препуцавање показао поделе и разједињеност, а Српска би тако постала осетљивија на нападе како Хрватске и Босне и Херцеговине, тако и на притиске међународне заједнице.
Председник РС жртвовао је практично добар однос с Вучићем и због локалних избора одбио да разговара о могућности отказивања референдума. Ово је разумљиво, будући да Додик нема куд и да му је једини спас од евентуалног одласка с власти референдум.
Александар Попов из Центра за регионализам каже да не зна која би то сила сада натерала Милорада Додика да одустане од одржавања референдума. Он каже да председник Републике Српске неће сигурно послушати ни високог представника Валентина Инцка, као ни Савет за примену мира, док је мишљење Русије да референдум треба одржати, што му даје ветар у леђа.
- О овом питању је требало разговарати пре месец дана. Додик сада нема одступницу. Одустајањем од референдума изгубио би подршку свог бирачког тела - каже Попов.
Он наводи да референдум за Додика добитна карта.
- Хомогенизовао је тиме све, и власт и опозицију, добија подршку пред локалне изборе и могуће је да ће вратити власт тамо где је изгубио - истиче он.
Аналитичар Душан Јањић каже да се "Београд у последњем тренутку извукао".
- Савет за примену мира не забрањује референдум, али скреће пажњу да је промена граница питање регионалне безбедности и да онај ко је крив за то сноси одговорност, што се наводи у Четвртом поглављу Декларације о оснивању УН. Кршење овога могло би да доведе до економских или војних санкција, па је у сваком случају добро да Србија није део тога - наводи Јањић.
Не треба бити наиван и поверовати у причу да су српски премијер Александар Вучић и политички лидер Хрвата у БиХ Драган Човић уопштено разговарали о српско-хрватским односима, оцењује аналитичар из Мостара Берислав Јурић.
- Сведоци смо да последњих дана имамо турбулентну ситуацију у БиХ, а по старом добром обичају, све што се љуља у БиХ пољуља све около. Имали смо посету Бакира Изетбеговића Турској и састанак са Ердоганом, а још у јавности није обелодањено о чему су разговарали. Не би требало никога изненадити да је и на овим састанцима између Човића и Вучића било неких тајних ствари - сматра Јурић.
Други разлог је, како каже, врло конкретан - Човић је битан фактор у некој врсти покушаја отопљавања односа Србије са званичном Хрватском.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА