Најновије

Чанак би Додиковим стопама у Војводини

Оштру реакцију Лиге социјалдемократа Војводине на изјаву председника Србије Томислава Николића о потреби поштовања исказане воље грађана Републике Српске, у којој је ЛСВ поменуо и референдум у Војводини, напредњаци оцењују као настојање ЛСВ-а да покаже да још постоји, пошто је „до ногу потучен на недавним изборима”. Бојан Костреш, потпредседник ЛСВ-а, каже да ова странка није предложила никакав референдум, а „ако икада то будемо радили, радићемо у складу са законом.”

Ненад Чанак (Фото: Медија центар Београд)

Председник Николић је  рекао да је референдум у Републици Српској показао вољу њених грађана и да не би смео да доживи судбину неколико „референдума одржаних у различитим српским земљама у различитим историјским околностима – да буде одржан и да остане мртво слово на папиру”. На ово је реаговао Ненад Чанак, који је саопштио да ЛСВ осуђује Николићеву изјаву и истакао да је „Николић још једном осрамотио Србију”. Чанак је, како је наведено, поручио Николићу: „Ако је легалне одлуке највиших правосудних институција једне суверене државе могуће рушити референдумима који се организују на делу државне територије, онда ЛСВ предлаже да сличну праксу уведемо и у Србији. ЛСВ предлаже да се у Војводини распише референдум о томе да ли грађани прихватају, рекли смо и тада, срамотну одлуку Уставног суда Србије од пре три године о укидању Статута Војводине и о томе да Нови Сад буде наш главни град.”
Чанково саопштење, судећи по реакцијама, напредњаке није чак ни изнервирало, нити су га схватили озбиљно. Миленко Јованов, потпредседник СНС-а, каже  да је политика ЛСВ-а на недавним изборима до ногу потучена, „грађани су јасно рекли шта о њима мисле”.
„Једино што им је преостало јесте то да ’бомбастичним’ изјавама подсећају јавност да уопште постоје. Србији је потребан мир и стабилност, такву политику желе и грађани, а сви који желе супротно су, на срећу, само живописне појаве наше политичке сцене и ништа више од тога”, истиче Јованов.
Слично каже и Румљанин Александар Мартиновић, шеф посланичког клуба СНС-а: „То су маштања Ненада Чанка. Убедљива победа СНС-а на покрајинским изборима је гарант и доказ да грађани који живе у Војводини ову покрајину виде као саставни део Републике Српске.”
Бојан Костреш  каже да ЛСВ није предложио референдум у Војводини: „Зна се процедура за референдум, ми га нисмо предложили, ми смо само питали како се Томислав Николић није сетио да тако нешто коментарише кад је Уставни суд Србије донео одлуку о Статуту Војводине, а сетио се да коментарише одлуку Уставног суда суседне државе. Лига није изашла ни са каквим предлогом за расписивање референдума, а ако икад то будемо радили, урадићемо у складу са законом.”
Костреш не види ништа спорно у поређењу Републике Српске и Војводине, мада је БиХ, овако уређена, настала у Дејтону, што није случај са Србијом. Он истиче: „Ако бисмо гледали на који је начин која држава конституисана и какви су односи у самој држави, онда не би могло да се инсталира нешто што се зове међународно право и добри односи. Република Српска је аутономна територија, или ентитет, или како год хоћете, у држави која се зове БиХ, а АП Војводина је аутономна покрајина у оквиру Републике Србије. Устави БиХ и Србије јасно прецизирају положај и позицију ова два ентитета. Ја ни на који начин не желим да стављам знак једнакости између Републике Српске и Војводине, али ако у сувереној држави која се зове БиХ један Уставом дефинисан део те БиХ не поштује Уставни суд, већ његову одлуку поништава расписивањем референдума и то подржава председник Србије, ми смо само питали како није приметио да се слична ствар дешавала и у Србији, чији је он председник.”
На подсећање да је Уставни суд БиХ донео одлуку прегласавањем Срба и Хрвата, Костреш је одговорио: „Знам, али да ли ви и ја треба да дефинишемо правилник о раду УС БиХ? Значи, Уставни суд БиХ је донео одлуку и ако ми очекујемо да се поштује одлука Уставног суда Србије, онда треба да поштујемо одлуке Уставног суда суседне државе, или бар да се не мешамо у то, а нарочито не председник државе.”
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА