Најновије

БРИТАНСКИ ЕКСПЕРТ: Загреб је крив за погоршање односа с Београдом!

Загреб је крив за погоршање односа с Београдом, а референдум у РС доказ је дисфункционалности БиХ, каже британски експерт за Балкан Џејмс Кер Линдзи.

Зоран Милановић (Фото: Н1 принтскрин)

Односи Србије и Хрватске чине се најзатегнутијим у последњих 20 година и док нетрпељивост из Загреба многи приписују агресивној изборној кампањи, професор Лондонске школе економије страхује да ће тензије наставити да расту.
- Веома сам разочаран и забринут односима Србије и Хрватске у последњих годину дана јер се једно време чинило да две државе коначно граде позитиван пут. Према мом мишљењу, бреме кривице пада на Загреб. Откако се Хрватска придружила ЕУ дошло је до значајног пораста национализма у земљи. Чињеница да Загреб сада покушава да поремети пут Србије ка ЕУ је посебно несретан развој догађаја - каже он.
Кер Линдзи додаје да ће, нажалост, сама ЕУ учинити врло мало поводом тога јер у овом тренутку има и више него довољно унутрашњих проблема.

Референдум одлична прилика за Додика

На питање како ће најављени референдум у Републици Српској утицати на односе Београда и Бањалуке, али и Запада и Истока према овом делу Европе, он каже да је у питању одлична прилика за Милорада Додика да стекне додатне поене.
- Криза око референдума само је још један доказ дубоке подељености Босне. Никада није смело да се дозволи да такво питање постане извор будућих тензија између заједница. Наравно, разумем због чега доста Бошњака сматра да је Дан Републике неукусна церемонија и прослава. Ипак, да ли је заиста било мудро инсистирати на овом питању када постоји много већих проблема. Гледајући унапред, нисам сигуран на који начин би ово тренутно могло да се реши - каже Кер Линдзи и додаје да Додик делује одлучно у намери да спроведе референдум.
Кер Линдзи наглашава да, поред свега, халабука око референдума показује да Босна остаје изузетно дисфунционална држава и да делује да ниједна од заједница нема реалну жељу да такво стање поправи. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА