Најновије

ОРБАН ДАНАС У БЕОГРАДУ: Контроверзни политичар још 2010. знао да ће Вучић доћи на власт!

Премијер Мађарске и један од најконтроверзнијих политичара ЕУ Виктор Орбан долази данас у Београд, где ће га примити српски премијер Александар Вучић.

Виктор Орбан и Александар Вучић (Фото: Синхуа)

А управо Вучић и Орбан као да су осетили још 2010. године да ће њихове партије бити на власти. Велику пажњу јавности изазвао је пре шест година њихов први службени састанак из времена док су били у опозицији. Тада је Орбан, као председник десничарске странке Фидес, угостио Томислава Николића и Александра Вучића, председника и заменика председника СНС-а.
Састанак је одржан у Будимпешти, а на њему је договорена сарадња две партије. Такође, Николић, Вучић и Орбан најавили су тада да ће склопити споразум о сарадњи, а лидер Фидеса обећао је и да ће бити гост страначке скупштине СНС, која се неколико месеци касније одржала у Београду. Занимљиво је да је Орбан тада прво примио делегацију СНС, а потом тадашњег премијера Србије Мирка Цветковића, који је у Будимпешти боравио на конференцији о енергетици.
- Добро знам какве ће реакције у Србији изазвати то што сам прво примио СНС, а онда премијера Србије, али то је моја порука коју јасно желим да искажем - рекао је Орбан тада на састанку са лидерима напредњака, можда и слутећи да ће они две године касније доћи на власт у Србији.
Због потеза које је Орбан повлачио, Мађарска, до тада медијима незанимљива европска земља, претходних година нашла се у центру пажње целе Европе. Због великог прилива миграната, мађарски премијер наредио је да се на границама са Србијом и Хрватском подигне бодљикава жица висине од четири метара. Орбан је изјавио да „никада више неће дозволити избеглицама да уђу на територију Мађарске“. Он је затражио и да се организује референдум о плану ЕУ за увођење квота за расподелу миграната међу земљама чланицама.
Орбан је први европски лидер који је подржао Трампа, назвавши га „бољом опцијом“ за европски блок од његовог ривала Хилари Клинтон. Претходних година привлачио је пажњу законима који су практично увели цензуру у медијима, монетарном политиком и критиком ЕУ, а називају га и „малим Путином“.
Није му страно ни мешање у изборне кампање других држава. Пред априлске изборе у Србији позвао је све Мађаре да изађу на биралишта, „јер има ко да их заступа у Београду“. Орбан је тада у Суботици изјавио да пре неколико година Србији „не би дао ни пару, јер је била срозана, а сад се уздигла јер има добро руководство са храбром економском политиком Александра Вучића“.

Добра сарадња и са СВМ

Осим са СНС, Орбан блиско сарађује и са Савезом војвођанских Мађара, на чијим предизборним скуповима је учествовао 2012. године. Лидер СВМ-а Иштван Пастор изјавио је тада да је Орбан прихватио његов позив да учествује у кампањи СВМ-а и да у томе нема ничег спорног. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА