Најновије

РАДНИ ДАН ОД ШЕСТ САТИ: Ово послодавци треба да знају!

Нова студија потврдила је нешто о чему се расправља већ годинама: да краћа сатница није добра само за здравље, већ и да запослене чини продуктивнијим.

Пословност (Фото: pixabay.com)

Наиме, прошле године шведска влада одабрала је да субвенционише старачки дом Свартедаленс како би на њему спровела експеримент: медицинске сестре годину дана радиле су само шест сати дневно, уместо уобичајених осам.
Један од начина којој је у студији мерена продуктивност је поређење квалитета неге коју је свака сестра пружала.
Истраживање је показало да је велика већина медицинских сестара, које су радиле шест сати, била пуно продуктивнија од оних које су радиле више сати.
Наиме, њих 68 користиле су упола дана боловања од оних сестара које су радиле пуних осам сати. Такође, у периоду од две недеље три пута су мање узимале слободне дане. Сестре које су радиле краће, биле су пак 20 одсто срећније и као резултат, обављале су 64 одсто више активности са својим пацијентима.
Истраживач укључен у пројекат, Бенгт Лорентсон, казао је како су сестре укључене у студију проводиле више времена на послу и биле су здравије, што је значило да је континуитет у дому био већи и квалитет услуге боља.
Међутим, постоји једна цака: пошто је експериментом посматран искључиво здравствени сектор, успешност шестодневног радног дана не може бити загарантован, на пример, у финансијском сектору.
Прошле године анкета спроведена у Британији показала је како је радни дан од седам и мање сати најпродуктивнији, а 2014. 57 одсто Британаца казало је како заговарају четвородневну радну недељу.
Ова студија није прва овакве врсте, а старт-ап компаније у Шведској већ су увеле шестосатни радни дан, пошто је тешко остати концентрисан пуних осам сати.
Извор: Jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА