Најновије

ОБАМИН ПОТЕЗ ЗА КРАЈ: Да ли ће помиловати Едварда Сноудена?

Више од милион људи потписало је петицију у којој се тражи од америчког председника Барака Обаме, који има још мање од недељу дана на дужности, да помилује америчког узбуњивача Едварда Сноудена који је објавио тајне документе америчких обавештајних служби и на тај начин открио илегалне радње огромне магнитуде.

Едвард Сноуден (Фото: Јутјуб)

Наиме, Сноуденови документи открили су како америчка шпијунска служба НСА шпијунира милионе широм света и унутар САД-а, укључујући и стране државнике, а све уз помоћ неких од највећих технолошких компанија данашњице.
Сноуден се тренутно налази у Русији где је добио азил. Он не може да се врати у САД јер би тамо био ухапшен и оптужен због својих поступака. Иако многи истичу како је Сноуден амерички херој због своје храбрости и чињенице да је открио шпијунажу орвелијанских пропорција, неки тврде да је он заправо "издајник", а у САД-у постоје и утицајни актери који сматрају да би га требало осудити на смрт.
Обама свакако има овлашћења да помилује Сноудена, али Обама је до сада показао како није спреман да се ангажује око ичег позитивног осим ако то није попраћено великим притиском јавности. Стога се многи надају да би сада, у последњим данима његовог председништва, могао да уради нешто важно по чему ће га памтити, а помиловање Сноудена, Челси Менинга или Џулијана Асанжа (идеално сво троје), би свакако био такав чин.
У кампању су се укључиле бројне организације за заштиту људских права. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА