Састојци:
1 главица киселог купуса
600 г киселог купуса-рибанац
650 г сувог димљеног меса
1.5 л воде
2.5 дл расола од киселог купуса
2 кашике брашна, 1 кашика млевене црвене паприке, мало уља.
За надев: 250 г јунећег млевеног меса
250 г свињског млевеног меса
50 г пиринча
50 г димљене меснате сланине
1 чен белог лука, 1/2 главице црвеног лука средње величине
1 љути феферон
1.5 кашичица соли, 1/2 кашичице сувог биљног зачина, 1/2 кашичице млевеног бибера, 1 кашика млевене црвене паприке
1 јаје
Припрема:
Припрема сарме до кувања траје 30 минута, а кување 210 минута. Са главице купуса скидати лагано листове и код сваког листа стањити жилу корена ради лакшег увијања сарми. Димљено суво месо резати на мање комаде.
Припрема надева за сарму: димљену сланину насецкати на ситне коцкице. Пиринач пропржити на мало уља да побели. Бели лук ситно исецкати. Црвени лук ситно исецкати и пропржити на мало уља. Љути феферон ситно исецкати. Млевеном месу додати пропржен пиринач, пропржен лук, исецкани бели лук, исецкан љути феферон, исецкану димљену сланину, со, суви биљни зачин, бибер, црвену млевену паприку и јаје и измешати виљушком.
На сваки лист киселог купуса ставити препуну кашику надева од млевеног меса и увити сарме. Количина сарми зависи од величине листова.
Неутрошене листове киселог купуса ставити један на други, па у кесу и у замрзивач до следеће употребе. Остатак главице киселог купуса – унутрашњи део, можете изрезати за салату и ставити у кесу и у замрзивач.
У шерпу од 10 литра ставити уља да покрије дно, загрејати, ставити 2 кашике брашна, промешати, па додати 1 кашику црвене млевене паприке и мало пропржити. На запршку ставити кисели купус рибанац по целој површини шерпе. На рибанац густо стављати увијене сарме и комаде сувог димљеног меса (ребра, коленица, кожица од сланине).
Додати 2.5 литра воде и 2.5 дл расола од киселог купуса. Кувати на лагаој ватри 3 и по сата, да лагано, једва приметно крчка.
Савет: Кувани кромпир у љусци је добар прилог сарми. Ова сарма је посебног укуса.
Извор: recepti.com