Најновије

Путин je спреман да ратује за Србију!

Председник Русије Владимир Путин спреман је и на војну интервенцију на Балкану уколико „руски савезници Срби“ буду угрожени, пише америчка новинска агенција Блумберг, која важи за једну од најутицајнијих и најугледнијих медија у САД.

Путин (Фото: kremlin.ru, Правда)

Из анализе колумнисте Леонида Бершидског наводи се да Путин види Србију и Балкан као легитимну зону руског утицаја за коју је спреман да се бори чак и оружјем.

Москва тестира границе

Москва на овом просторима, како истиче Бершидски, тренутно тестира докле може да иде и да помера границе.
Русија је срећна што има савезнике међу Србима, како у самој Србији, тако и у осталим земљама бивше Југославије. Русија је на овај или онај начин умешала прсте у све балканске земље, а њен утицај тамо расте из дана у дан. Утицај се постиже пропагандом на српском језику и кроз мрежу пријатељских НВО и медијских издања. Русија покушава да Балкан поново постави на глобалну позорницу јер га сматра својом историјском зоном утицаја. И ако се ствари закомпликују, политичка и војна интервенција нису искључене јер, за разлику од Јељцина, Путин не сматра да је подела зона утицаја застарео концепт, наводи колумниста Блумберга.
Леонид Баршидски, који у САД важи за једног од најбољих познавалаца руске политике, каже да би у случају ширег напада Албанаца на Србе на Косову војна интервенција Москве била „сасвим очекивана и реална опција“.
Бивши шеф дипломатије СРЈ Живадин Јовановић сматра да ови наводи доказују да су „у страху велике очи“
- Ове оцене су претеране, Руси никада нису водили експанзионистичку политику. НАТО је послао 40.000 војника на Балтик, на 80 км од Санкт Петербурга, они прете, а не Москва. Путин данас само исправља Јељцинове грешке и доследно брани националне интересе , што је добро и за Србију. Нема потребе да Руси ратују за Србију, јер за разлику од Американаца, никад нису тако демонстрирали силу – подвлачи Јовановић.
Са њим је сагласна и професор Факултета безбедности Милан Мијалковски, који каже да су Блумбергове анализе само последњи очајнички потези одлазеће америчке администрације.

Потез очајника

- Американци измишљају „руску опасност“ како би прикрили сопствене неуспехе и немоћ. Не мире са са чињеницом да су им пропале све такозване хуманитарне интервенције по свету. У Сирији суд обили по носу, изгубили су у Украјини, али и даље желе да задрже нестабилност. Британци су у паници, јер имају само једну борбено способну дивизију, а у случају рата и њу би Руси уништили за пола дана. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА