Најновије

ПРИТИСЦИ НА ТРАМПА СА СВИХ СТРАНА: Председниче не шалите се, Црна Гора мора у НАТО!

Све су бројнији притисци на нову Администрацију у Белој Кући да да "зелено светло" за пријем Црне Горе у НАТО.

Притисци на трампа (Фото: whitehouse.gov, Правда)

У тексту америчког "Форин полисија" уредништво магазина даје 17 савета председнику САД Доналду Трампу шта би убудуће требало да ради, међу којима је и једaн који се тиче Црне Горе. Неки од савета који су упућени Трампу односе се на Русију, затим како да формира Национални савет безбедости у кризним временима, и многи други који се тичу унутрашње и спољне политике САД. Један од 17 савета је у вези са Црном Гором и гласи: "Председниче, не играјте се са Црном Гором!". У чланку стоји да је прошле године 28 чланица НАТО-а једногласно продржало чланство Црне Горе, а било је, наводи се, много разлога за тај потез.
"Један од главних разлога је да се повећа безбедност и стабилност у нестабилном подручју Балкана. Али након инвазије Русије на Украјину, дошло је до новог војног образложења – да запечати јадранске обале, и да се онемогући Русији да тамо постави базу, као што је учинила у суседној Србији, поставила станицу противваздухопловне одбране, која би могла угрозити САД и друге НАТО снаге", пише Форин полиси. Како се истиче у тексту, руска реакција је била екстремна. "Оставимо по страни пропаганду и плаћање присталица у покушају да се блокира глас Црне Горе за придруживање НАТО-у. Руси су покушали да убију црногорског премијера", наводи Форин полиси. Последњи и коначни корак у довођењу Црне Горе у Алијансу јесте да законодавна тела у 28 чланица НАТО-а ратификују приступање Црне Горе. Сједињене Државе су међу неколико земаља које то још нису ратификовале. Сенатори Боб Коркер, Бен Кардин, Џон Мекејн и Мич Меконел су то покушали, али један или два сенатора и даље стоје на путу ратификације. Нејасно је зашто, али оно што је јасно јесте да ће само Русија имати користи од блокирања Црне Горе да уђе у НАТО, оцењује амерички магазин. Председник мора рећи Сенату да делује брзо и ратификује улазак Црне Горе у НАТО. "Реците тим сенаторима који задржавају процес да се не играју са Црном Гором", закључује се у тексту Форин полосија који је пренео cdm.me.

Столтенберг: Данас пролази и у Француској

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је данас након разговора са црногорским премијером Душком Марковићем да је сигуран да ће Сенат САД ратификовати Протокол о приступању Црне Горе Севреноатланском савезу. Он је подвукао да је спољнополитички комитет америчког Сената већ потврдио тај споразум и да нема никаквих препрека да он буде потврђен и на гласању. Генсек Алијансе је најавио да ће Сенат Француске данас потврдити тај приступни документ, па ће број земаља-чланица које су ратификовале споразум достићи 22 од 28, колико их сада броји НАТО. Црногорски премијер Душко Марковић саопштио је да Црна Гора има "снажно" очекивање да ће ове године на самиту НАТО-а присуствовати као нова чланица Алијансе и да се држава већ припрема за обавезе које из чланства произилазе. Марковић је рекао да није забринут што Сенат још увек није изгласао одлуку о пријему Црне Горе у НАТО и изразио чврсту увереност да ће се то ускоро догодити. Извор: Танјуг, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА