Најновије

СРБИ И ХРВАТИ СЛОЖНИ: Заједно за избацивање странаца из Уставног суда!

У Бањалуци је одржан састанак делегација СНСД-а и ХДЗ-а, које су предводили лидери странака, Милорад Додик и Драган Човић.

Човић и Додик (Фото: ЈуТјуб/РТРС, Правда)

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је након састанка да су делагације СНСД-а и ХДЗ-а разговарале о Предлогу закона о Уставном суду БиХ. - Тимови СНСД-а и ХДЗ-а финализовали су договор у вези с Предлогом закона о Уставном суду БиХ и остало је да се доврши стручни део посла - изјавио је председник Српске и СНСД-а. Додик је поновио да су кључни проблем стране судије у Уставном суду БиХ и да је потребно што пре решити то питање. Председник СНСД-а је рекао да власт на нивоу БиХ није функционална.
- Очигледно је да власт на бх. нивоу није функционална, што се види и на питању ММФ-а као и других обавеза. Очигледно је да ћемо имати застој у реализацији ММФ-ових програма - навео је Додик. Додик је нагласио да ХДЗ и СНСД желе да сва питања решавају кроз дијалог, те да данашњи састанак и досадашње деловање није усмерено против "неког трећег", већ да представља континуитет успешне сарадње две партије. Председник Српске је навео да је на нивоу ФБиХ најважнији проблем попуна Дома народа и начин избора делегата. Поновио је опредељеност ка европским интеграцијама, иако ће ту, како је навео, бити одређених проблема, попут питања пописа и попуњавања одговора на Упитник Европске комисије. Председник Додик је рекао да Српска остаје при споразуму из 2012. године када је реч о решавању питања војне имовине, без обзира што су неки кренули другим путевима, попут случаја Хан Пијеска. Додик је додао да питање Акционог плана за чланство у НАТО - МАП може бити решено кроз решавање питања имовине. - Уколико се буде арогантно наставило са овако наметнутим одлукама, политички мотивисаним, о одузимању имовине Републике Српске, ми ћемо изаћи из тог процеса, па нека онда виде како ће се то кретати - рекао је Додик. Говорећи о потенцијалној ревизији тужбе БиХ против Србије Додик је рекао да  је на данашњем састанку изнесен јасан став да је она неприхватљива и да треба одбацити било какве активности по том питању. Упозорио је да ће, ако бошњачки политичари нешто такво ураде унилатерално, то представљати злопутребу процедура и функција.  Лидер ХДЗ-а Драган Човић нагласио је да је крајње време да се у БиХ створи амбијент у које се може нормално функционисати. - Морамо се посветити животним проблемима, требамо се бавити економским питањима. Ми морамо створити амбијент у којем ће држава функционисати. Наставићемо интензивну сарадњу на свим нивома и недопустиво је да нас стално држе у неким конфликтима који не иду никоме у корист и који наносе штету и нама и суседима у региону - рекао је Човић и поновио да је и ова партија, као и СНСД опредељена ка европском путу. Говорећи о могућој ревизији тужбе БиХ против Србије, Човић је оценио да "никоме не требају активности" по том питању, те да је јасно да би то могло донети штету БиХ и односима са суседима. - То би нас потпуно вратило уназад - истакао је Човић и оценио да би након тога настао "потпуни колапс" у цивилној власти у БиХ. Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА