Најновије

ТРАМПОВА ЗАБРАНА НАПРАВИЛА ХАОС: Протести на аеродромима широм света!

Одлука председника САД Доналда Трампа да затвори границе за избеглице из појединих муслиманских држава изазвала је хаос на аеродромима.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

Како наводе, неколико људи који су отпутовали у САД приведено је на аеродромима, појединима је забрањено да уђу у авионе, а неки су извучени из авиона пре полетања.
До суботе увече 11 људи је приведено на аеродрому Џон Ф. Кенеди у Њујорку, наводе чланови Конгреса из табора демократа Џери Надлер и Надија Веласкез који учествују на протесту на аеродрому. 
Међу задржанима су две избеглице из Ирака - Хамед Халид Дарвеш који је радио у амбасади САД у Ираку 10 година и Хаидер Самер Абулкалек Алшави који је ишао у САД да се придружи супрузи која тамо ради. 
Надлер наводи да ухапшени не треба да потписују ништа и треба да траже адвоката. На њујоршком аеродрому "Џон Кенеди" око 2.000 демонстраната је узвикивало "Пустите их, пустите их", преноси АФП. Протести су одржани и на десетак великих аеродрома широм САД – у Даласу, Лос Анђелесу, Сан Франциску, Денверу, Филаделфији.  Према речима припадника НВО и група за заштиту људских права, путници су задржавани и у Атланти, Хјустону и Детроиту.  Такође, избеглицама, студентима и радницима којима су визе и зелене карте претходно одобрене, није дозвољено да уђу на летове за САД. То се догађало у Амстердаму, Франкфурту, Каиру и у другим градовима широм Европе, Блиског истока и Африке.  Трампова одлука да на 90 дана забрани улазак избеглица из Сирије, као и људи из шест муслиманских држава (Ирака, Ирана, Јемена, Судана, Либије и Сомалије) изазвала је „конфузију“ на аеродромима, па су и они који имају зелену карту такође на листи забране. Забрана важи и за оне грађане који имају двојно држављанство, на пример Велике Британије и Ирака или Канаде и Сомалије.  Званичници нове америчке администрације су данас, на конференцији за новинаре, одбацили као "смешну" идеју да нова уредба америчког председника Доналда Трампа значи "забрану муслимана".  Један званичник је навео да Авганистан, Малезија, Пакистан, Оман, Тунис и Турска нису обухваћени новом уредбом, иако су то земље са већинским муслиманским становништвом.  На питање шта мисле о тужбама које се нижу једна за другом због нове уредбе која је изазвала хаос и узнемиреност на аеродромима, званичници нису изнели никакав посебан коментар. Избеглице које су биле у авионима кад је Трамп потписао уредбу задржане су на аеродромима.  Због Трампове извршне уредбе на аеродромима, између осталих, остали су блокирани и ирански научник који се враћао на посао у лабораторију у Бостону, Ирачанин који је радио као преводилац за америчку војску, породица сиријских избеглица која је планирала нови живот у савезној држави Охајо и други.  Ројтерс је раније јавио да су петоро ирачких путника и један из Јемена спречени да се укрцају на лет из Каира за Њујорк, након Трампове уредбе. Наведено је да су ти путници заустављени и преусмерени на летове ка њиховим домовима, упркос томе што су имали важеће визе.  Трамп је рекао да је уредба осмишљена како би се "радикалним исламистичким терористима" онемогућио улазак у САД и додао да Сједињене Државе желе да приме само оне људе који "воле Американце". Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА