Најновије

МАКЕДОНИЈА ПРЕД ОДЛУКОМ: Заев ипак мандатар?

Након пропасти преговора о формирању нове македонске владе вишегодишњих коалиционих партнера све очи упрте су у председника Ђорђа Иванова.

Никола Груевски (Фото: Синхуа)

Иванов би према Уставу мандат за састав владе требало сада да повери другој највећој странци, односно СДСМ-у Зорана Заева.
ВМРО-ДПМНЕ је на протеклим изборима освојила 51 посланички мандат, опозициона СДСМ 49, а најутицајнија албанска ДУИ 10 посланичких мандата, значајно мање у односу на претходне изборе.
Груевски, међутим, инсистира на новим ванредним парламентарним изборима, који би били одржани у априлу заједно са локалним. 
Док се очекује оглашавање Иванова, поставља се питање да ли је ДУИ одбијањем коалиционог партнерства са ВМРО-ДПМНЕ заправо желео да помогне Груевском, који жели нове изборе или, како преносе македонски медији, искрено намерава да учествује у суштинским променама. 
Парламентарни избори одржани 11. децембра прошле године и нова влада требало је да изведу Македонију из готово двогодишње политичке кризе, али се то нажалост не догађа, јер више од месец дана од избора, формирање нове владе је поново на почетку. 
Све опције за формирање владе су и даље отворене, а све очи упрте су у председника Иванова. 
Иако се сматра да Устав није прецизан по питању даљег деловања председника Иванова, једно је извесно, а то је да он има 10 дана од данас да одлучи да ли ће мандат дати СДСМ-у или га можда понудити неком другом из ВМРО-ДПМНЕ. 
Нови мандатар ће потом имати рок од 20 дана да формира парламентарну већину, па би Македонија у најбољем случају нову владу могла добити у првој половини марта. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА