Најновије

УЛТИМАТУМ МАДРИДА КАТАЛОНИЈИ: "Имате пет дана да одговорите...

Премијер Шпаније Маријано Рахој је рекао да је шпанска влада званично упитала Каталонију да ли је прогласила независност, након говора каталонског лидера Карлеса Пуџдемона у уторак.

Протести у Шпанији (Фото: Јутјуб)

Како је појаснио Хавијер Гарсија Албиол, члан Рахојеве Народне партије, Пуџдемон има "рок од пет дана да одговори на питање шпанске владе".
- Веома је важно да се ова ситуација у Каталонији заврши - инсистирао је Рахој и рекао Пуџдемону да се "врати закону како би се завршила несигурност".
Рахој је прецизирао да је захтев упућен у складу са чланом 155 Устава, што је процедура која дозвољава суспендовање аутономије неког региона.
- Овим позивом, пре било којих мера које влада може да усвоји према члану 155 нашег Устава настоји се да се градјанима понуди јасноћа и сигурност коју захтева питање од оваквог значаја - рекао је Рахој.
Рахој у свом говору није спомињао никакве преговоре ни дијалог са Каталонијом. Указао је на то да ће од одговора Кталоније зависити даљи догађаји.
Раније је саопштено да шпанска влада разматра све опције, а једна од њих је и покретање члана 155, који подразумева потпуно укидање аутономије региону који је прогласио независност.
Пуџдемон је у говору рекао да је суспендовао проглашење независности и он је позвао на дијалог са владом Шпаније која се данас састала на преговорима о кризи.
Министар спољних послова Шпаније Алфонсо Дастис оптужио је данас каталонског лидера Пуџдемона за "превару" и упозорио да би његова дела могла да покрену економске и социјалне немире.
Драматично обраћање Пуџдемона пред каталонским парламентом у Барселони у утотак "било је искрено превара, још једном, њихово лукавство да свакако иде по њиховом", рекао је Дастис за француски радио "Европа 1", преноси АФП.
- Он ради оно што је увек радио, иде путем који ће довести до ситуације коју не желимо да видимо у Каталонији, ка економским и социјалним сукобима. Он каже да су они победили, претпостављајући да имају право на независност након резултата овог такозваног референдума (који је одржан 1. октобра), а затим тражи од (каталонског) парламента да суспендује ефекте проглашења независности - рекао је Дастис истакавши да је то "шокантан начин одношења према свом парламенту".
Каталонски лидер Карлес Пуџдемон изјавио је у обраћању регионалном парламенту да "милиони грађана Каталоније верују да Каталонија треба да има сопствену државу", преноси Ројтерс.
АФП је претходно известио позивајући се на извор близак влади да шпански премијер Маријано Рахој разматра сваку могућу опцију током разговора са члановима владе након што је Пуџдемон одложио проглашење независности.
- Они (Влада) проучавају све опције - рекао је тај извор.
Шпанска влада састала се данас како би одлучила о одговору на Пуџдемоново обраћање каталонском парламенту.
Прочитајте ОВДЕ зашто је Шпанија захвална Србији?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Штa ће бити кад Каталонија прогласи независност?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА