Најновије

САД тврди да је Рака ослобођена од терориста, Курди кажу да "чисте град"

Град Рака, који је био главно упориште милитаната ИД, потпуно је ослобођен од терориста, пише на сајту телевизије „Ел Арабије“, која се позива се на сопствене изворе.

Рака (Фото: Јутјуб)

Како је рекао саговорник телевизијског канала, преостали милитанти положили су оружје и предали су се оружаним снагама Снага демократске Сирије (СДФ).
У петак је Министарство одбране Русије саопштило да милитанти контролишу мање од осам одсто сиријске територије. Генералштаб Оружаних снага Русије такође је раније јавио да је рат у Сирији фактички завршен.
Рака се налазила под контролом терориста од 2013. године. Град се сматрао незваничном престоницом ИД. Западна коалиција на челу са Сједињеним Америчким Државама 2016. године је најавила почетак операције за ослобађање града.
У Раки, на истоку Сирије, у последња 24 часа, око 100 бораца Исламске државе се предало и "уклоњено је из града", рекао је портпарол коалиције коју предводе САД у Сирији Рајан Дилон.
"Још увек очекујемо тешке борбе у данима који су пред нама и нећемо да одређујемо време када мислимо да ће (Исламска држава) бити у потпуности поражена у Раки", наводи се у писменом саопштењу пуковника Дилона, преноси Ројтерс.
Сиријска Опсерваторија за људска права са седиштем у Лондону саопштила је да се у Раки налазе аутобуси који ће превозити преостале борце ИС и њихове породице из града.
Демократске снаге Сирије (СДФ) које подржавају САД и алијанса арапске и курдске милиције од јуна се боре да поразе ИД у Раки која је представљала незваничну престоницу те џихадистичке групе у Сирији.
Погледајте ОВДЕ сцене борбе Тигрових снага са терористима ИД.
Извор: Новости/rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Борбе у Раки.

Бонус видео

Разрушена Рака.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА