Најновије

"НА ИВИЦИ СМО НУКЛЕАРНОГ РАТА" Стигло страшно упозорење Америци, нису у питању ни Русија, ни Кина

Северна Кореја осуђује недавно постигнути споразум између САД и Јужне Кореје о појачаном распоређивању америчких снага у региону.

Фото: Јутјуб

То је довело до тензија на "ивици нуклеарног рата", саопштио је данас севернокорејски државни медиј КЦНА.

Аналитичарка међународне безбедности Чое Ју Хјон, рекла је да споразум предвиђа спремност САД и Јужне Кореје да предузму "најнепријатељскију и најагресивнију акцију" против Северне Кореје, пренео је КЦНА.

Чое је истакла да споразум крши договор о неширењу нуклеарног наоружања и доводи Корејско полуострво на ивицу нуклеарног рата, пренео је Ројтерс.

Хегемонистички циљ САД је да претворе целу Јужну Кореју у своју највец́у нуклеарну испоставу на Далеком истоку и да је ефикасно искористе за постизање своје стратегије за доминацију светом, рекла је Чое. Пјонгјанг је, после постизања споразума Вашингтона и Сеула, саопштио да је учврстио намеру да усаврши своје нуклеарно оружје за одврац́ање од рата.

Амерички председник Џозеф Бајден и председник Јужне Кореје Јун Сук-јеол, састали су се прошле седмице у Вашингтону када су се сагласили да ојачају одбрану Јужне Кореје и редовно распоређују америчка стратешка средства.

Вашингтон је, према споразуму постигнутом у среду, пристао да повремено распоређује америчке подморнице са нуклеарним наоружањем у Јужној Кореји и укључи Сеул у своје операције нуклеарног планирања, објавио је Би-Би-Си (ББЦ). Заузврат, Јужна Кореја је пристала да не развија сопствено нуклеарно оружје.

Вашингтонска декларација ц́е ојачати сарадњу савезника у одврац́ању напада Северне Кореје, оценио је Бајден. Бајден је рекао да је евентуални нуклеарни напад Северне Кореје против САД или њених савезника и партнера неприхватљив и да ће резултирати окончањем сваког режима који предузме такву акцију.

Велики Вагнеров плен погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА