Најновије

СВЕТ СЛАВИ НОЋ ВЕШТИЦА, А СРБИ СВЕТОГ ЛУКУ И ПЕТРА: Данас је црвено слово, ово не радите!

Српска православна црква 31. октобра слави чак два празника, светог Луку и Петра Цетињског.

Свети Лука (Фото: СПЦ)

У западним земљама већ се недељама спремају за прославу Ноћи вештица. Бундеве су већ увелико издубљене, маске су направљене, а слаткиши спремљени.
Међутим, Срби обележавају велики празник, који је уједно и крсна слава многим домаћинима од Суботице до Приштине.
Свима који славе Светог Луку честитамо!
Писац једног од Хрстових јеванђеља живео је у 1. веку. Сматра се да је Јеванђеље по Луки - треће јеванђеље у Новом завету написао око 60. године. Или тако бар мисле верници. Модерни тумачи Библије не верују да је Лука аутор јевађеља, за које већина сматра је написано најраније између 80. и 90. године нове ере.
Верује се да је Свети Лука лично познавао Богородицу и да су три иконе са њеним ликом које је светитељ насликао најближе њеном правом изгледу. Због овога се сматра оснивачем хришћанског иконописа. Његове мошти се чувају у Цариграду.
Празник је у народу познат као Лучиндан и честа је слава српских православних породица. Свети Лука је заштитник лекарске професије и многих болница.
У Србији ових дана концима опасују торове да вукови не даве стоку. Позната је изрека: "Иде Лука, ето вука". Са друге стране, и зима је ту, куца на врата. Каже се: "Свети Лука, снег до кука". Зато се ваља што пре припремити.
Међутим, црква обележава још једног свеца, истина много новијег датума. Свети Петар Цетињски живео је крајем 18. и почетком 19. века у Црној Гори.
Године 1784. постао је митрополит и господар Црне Горе. Црква памти, а народ посебно слави, његову победу над Наполеоновом војском у Боки и Далмацији. Живот је посветио борби против непријатеља и помирењу завађених прелема у Црној Гори.
Његове чудотворне мошти почивају у Цетињском манастиру. Иако представници две различите епохе и Лука и Петар својим делима задужили су православље. Зато је и црвено слово и не ваља се бавити тешким пословима.
"Бог жели да упозна сваког човека". Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА