Најновије

ШТА ЧЕКАЈУ: Ево зашто Сиријска армија већ месец дана стоји у Деир Ез Зору!

Сиријска арапска армија и њени савезници у овом тренутку контролишу око 1.400 километара активног фронта и око 800 километара линија раздвајања са нижим капацитетом активације сукоба.

Сиријска војска у Деир Ез Зору (Фото: almasdarnews.com)

Двадесетчетворочасовна контрола преко 2.000 километара фронта изискује значајан број војника и задаје велике главобоље сиријској команди, па су успоравање, кашњење и привремено губљење контролних тачака дуж линија фронта потпуно очекивани, сматрају сиријски стручњаци. Ипак, како кажу, ови проблеми не могу да поремете ток рата, пошто је џихадистима за тако нешто потребно да заузму и утврде већи сиријски град. На мапи испод јасно се може видети ширина фронтова које покрива Сиријска арапска армија (САА), чија је контрола обележена црвеном бојом:

Након пробијања блокаде Деир Ез Зора 5. септембра и преласка на источну страну Еуфрата, сви су очекивали јуриш сиријских снага према нафтним пољима и граници са Ираком на истоку и дуж Еуфрата, јужно од Деир Ез Зора, али та операција још увек не почиње.  Како тврде сиријски стручњаци, упућени у тактичке замисли војне команде у Дамаску, након ослобађања Деир Ез Зора, САА и савезници морали су прво да се ухвате у коштац са поправком логистичких праваца у пустињи и изградњом нове инфраструктуре, како би се у граду и авио бази успоставио командни и контролни центар операција. Ови радови још увек трају и операција ће бити настављена по њиховом завршетку. Радови на изградњи командног центра и потребне инфраструктуре додатно су успорени великом хуманитарном кризом у граду, чије је решавање био први приоритет Дамаска након подизања опсаде.  Упркос бројним проблемима и покушајима терориста Исламске државе да пресеку пут Палмира-Деир Ез Зор, радови се сада приближавају крају и очекује се скори наставак операција на југоистоку земље. Терористи су смислили нову застрашујућу тактика у Сирији и извели су већ два напада по истом сценарију на градове дубоко унутар територије под контролом САА. Више о томе сазнајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА