Најновије

НЕКА МУСЛИЈУ СЛАВИ ШТО НИЈЕ У ЗАТВОРУ: Дачић оштро лидеру прешевских Албанаца

Ивица Дачић о последњим провокацијама председника Националног савета Албанаца. Његова идеја о припајању Прешевске долине Косову је пусти сан.

Јонуз Муслију (Фото: Јутјуб)

Позиви Јонуза Муслијуа на припајање Прешевске долине Косову су пусти снови и он треба да се захваљује Богу што досад није ухапшен. Осим, ако ЕУ не сматра и да је Прешево "специфичан и јединствен случај", што ме не би изненадило. Овако је потпредседник Владе Ивица Дачић реаговао на последње провокације председника Скупштине општине Бујановац, који је после изјашњавања Каталонаца позвао Београд и међународну заједницу да признају референдум Албанаца на југу централне Србије из 1992, кад су гласали за "припајање Прешевске долине Косову", преносе Вечерње новости. Стручњаци тврде да надлежни правосудни органи немају много простора за позивање на одговорност Муслијуа, али да би његове поруке могле бити основ да буде разрешен са места председника Националног савета Албанаца. Како каже Владан Петров, професор уставног права, национални савети не служе за промоцију политичких циљева, већ за заштиту права мањина: - Зато би, у најмању руку, требало преиспитати како Муслију води ову институцију. У његовим речима нема директног позивања на рушење уставног поретка и оне се могу тумачити као вербална провокација. Али надлежни органи, пре свих тужилаштво и службе безбедности, треба да прате да ли су ове изјаве праћене и активностима на терену. Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић каже да последње изјаве "нису ништа ново од Муслијуа, који наставља и даље исту реторику као и пре десет година, верујући да ће успети да оствари нешто што ни међународна заједница, ни Албанци са тих простора не верују да је могуће".

Муслију на црној листи Вашингтона

Посебно је интересантно позивање Муслијуа на подршку међународне заједнице у остваривању сепаратистичких тежњи, јер је управо због таквих изјава, али и због веза са тзв. Ослободилачком војском Прешева, Бујановца и Медвеђе и оружаним сукобом који су изазвали на југу Србије 2001, он под санкцијама САД. Вашингтонска администрација уврстила га је прошле године на црну листу непожељних особа, за које се сумња да подржавају насиље и тероризам. Да видите последњи урнебесни скандал у Народној скупштини, погледајте ОВДЕ. Извор: Вечерње новости Бонус видео: Муслију позива на уједињење Албанаца

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА