Најновије

"ПРЕСТРАВЉЕНИ ЗАТВОРЕНИЦИ СУ СЕ ГУШИЛИ У СМРАДУ" Новинар описао стравичне призоре из логора којим је командовао Праљак!

Новинар Гардијана Ед Вилиами, који је сведочио у чак десетак суђења у Хашком суду, описао је сусрет са генералом Слободаном Праљком, који се убио испијањем отрова у судници тог суда након што му је потврђена пресуда на 20 година затвора за ратни злочин на подручју тзв. Херцег-Босне, у БиХ.

Праљак пије отров (Фото: Јутјуб)

У чланку за Гардијан, Вилиами је описао тај сусрет са Праљком из септембра 1993. у самопроглашеној „републици“ Херцег-Босни, када му је било дозвољено да са још двојицом страних новинара посети концентрациони логор Дретељ код Чапљине, у којем су, како каже, босански муслимани били заточени, малтретирани и убијани.
– Уз сву пажњу јавности коју је привукла пресуда Ратку Младићу, генералу босанских Срба, многи су заборавили да се у Босни водио још један рат, у којем су бошњачки Хрвати покушали да створе свој “етнички чисту“ територију – пише Вилиами, који је први новинар од чувеног суђења у Нинбергу који је сведочио на неком међународном суду за ратне злочине, преносе агенције.
Загребачки портал Индеx је пренео да је Вилиами, као искусни репортер из ратне БиХ сведочио, између осталог, на суђењима Радовану Караџићу и Ратку Младићу, али и Слободану Праљку.
Он је, како се наводи, том приликом на суду испричао да је 1993. године био у Босни и Херцеговини истражујући информацију према којој су услови у логорима у којима су хрватске снаге држале заточене бошњачке муслимане нису били у складу са Женевском конвенцијом.
Новинарима међу којима је био и Вилиами више пута је забрањен улаз у логор Дретељ, а онда је генерал Праљак, из разлога који су били познати само њему, потписао одлуку да се новинари ипак пусте у Дретељ, наводи Гардијан, преноси загребачки портал.
– Онда је генерал Праљак из само њему познатих разлога, потписао наређење да се новинари ипак пусте. Кад смо дошли до бивше базе ЈНА и показали Праљкову дозволу управник логор је био згранут, али је испоштовао наређење и пустио нас унутра. У једном складишту видели смо стотине уплашених људи који су седели и чучали. Неки су иза затворених врата били 72 сата, а стражари су их оставили да се гуше у врућини и смраду. Пили су властити урин. Потом смо отишли према два хангара која су била укопана у брдо. Врата су била отворена, али унутра је било мрачно.
Описујући до детаља ту посету логору, Вилиами пише да су затвореници били „мршави попут костура, очи су им биле нефокусиране, а многи су имали проблема с кожом“.
– Испричали су нам како су врата била често закључана и да су једне ноћи пијани стражари запуцали кроз њих, при чему је неколико затвореника било убијено и рањено. Видели смо рупе од метака у вратима… Затвореници су били муслимани, а многи од њих су се борили у склопу ХВО-а под Праљковом командом против заједничког српског непријатеља, а сада су били у заточеништву својих бивших сабораца – посведочио је Вилиами.
Новинар „Гардијана“ истиче да је био сведок свеобухватном и застрашујућем масакру у муслиманској енклави Источни Мостар, који је био под заштитом Праљкове војске. Осим тога, навео је и да га је Праљак испитивао као сведока пред Хашким трибуналом 2006. године.
Како наводи, „попут вође босанских Срба Радована Караџића, Праљак се сам бранио, врло речито, те је одбио адвоката – делио је Караџићеву авантуристичку лудост, која би се могла сматрати ексцентричном да није било толико смртоносна“. Вучић се гушио у сузама док чита опроштајно писмо Србина који се убио због Хага! Снимак можете погледати ОВДЕ. Извор: index.hr/blic.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шешељ и Лазански о Хашком суду и случају Праљак.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА