На Задушнице се у православним црквама служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а потом људи обилазе гробља.
На гробовима се пале свеће, а свештеници раде појединачне парастосе и читају молитве за умрле. Уколико не постоји могућност да се обиђе гроб умрлог, њему парастос може да се служи и у цркви.
На Задушнице се верници моле за покој душа умрлих.
Задушнице су увек у суботу, јер је Христос дан уочи Васкрсења, које се увек слави у недељу, суботу провео у гробу.
Обичај у Србији је да се на задушнице на гробље односи храна, која се сервира на гробу.
У неким местима на гроб се износи жито, негде се пеку колачи, такозване просфоре, носи се пита, пециво.
На гробље се износе и кафа, вода, ракија, пиво и вино… У неким местима служе се кувана јаја и печење.
Правило је да се носи онолико свећа колико се мртвих помиње.
Верује се да храну са гроба не ваља одбити, јер се сматра за велики грех и увреду мртвима ако би је неко одбио. Довољно је да се узме макар залогај, иначе ћете навући гнев мртвих душа на себе.
Саобраћај ка свом гробљима, данас ће бити појачан, па се очекују и гужве.
Прочитајте ОВДЕ како је СНС прославио Св Петку?
Извор: Република