Фестивал се организује на Божић и Васкрс, амбасаде различитих земаља показују празничну трпезу, која је декорисана у духу народних традиција. Истовремено се организује такмичење, где се ученици кулинарских колеџа из Русије, Србије, Бугарске, Румуније, Републике Српске и др. такмиче у спремању празничних јела и сервирању трпезе.
Циљ фестивала је обнављање и чување културних и кулинарских празничних традиција, а такође и побољшање професионалних вештина ученика професионалних школа и младих специјалиста у области културе храњења и гостопримства у оквиру традиција православне трпезе.
Постоје четири номинације у оквиру такмичарског дела Фестивала: божићно хладно предјело од живине, светско божићно пециво, божићно хладно предјело од речне рибе, декорисање божићне трпезе. Сваку номинацију оцењује посебан професионални жири.
Подршку Фестивалу дају Департамент за националну политику и регионалне односе града Москве, Привредна комора Руске Федерације, Међународни савез јавних удружења „Руско удружење за међународну сарадњу“, Амбасаде православних земаља и др.
Победницима Фестивала «Обнављамо традиције. Божић » биће уручене медаље, дипломе и награде. Такође ће се оцењивати и успех у посебним номинацијама.
Први пут у такмичарском делу Фестивала ће учествовати екипа из Србије. Из Пожареваца долазе професор куварства и практичне наставе Економско-Трговинске школе Никола Радишић са својим ученицима Срећко Предићем и Петром Мишићем. Поред учешћа у такмичарском делу Фестивала, екипа ће учествовати у конференцији "Облици међународне сарадње у стручном образовању".
Питали смо професора Николу Радишића о припремама за такмичење:
- Никола, ти си добио позив за учешће на такмичењу, посвећеном најсветлијем празнику - Божићу. Како си сазнао о свом учешћу и који си осећај доживео у том тренутку?
- Добио сам позив од организатора Фестивала на лично име, што ме лично изненадило и осећај је био невероватан. Знате, први пут на међународно такмичење, ја као професор, а потом и деца из кулинарске струке, која се нису никада такмичила ван територије Србије.
- Ти ћеш први пут учествовати на такмичењу таквог нивоа?
- Нисам имао прилике раније да идем на међународне фестивале, да први пут ван граница Србије, иако сам радио преко границе.
- Реци о својим ученицима – учесницима такмичења. Како се припремате?
- Почели смо најпре да трагамо за аутентичним локалним специјалитетима, након што смо констатовали почели смо да изграђујемо и вежбамо јела. Моји ученици Петар и Срећко, радимо на томе да се покажемо у најбољем светлу и представимо наш крај и земљу.
- Шта ти очекујеш од учећша у Фестивалу и од долазка у Русију?
- Очекујем једно лепо искуство, дружење, упознавање нових људи и размену искустава у области гастрономије, живота и културе. Извор: Правда