Најновије

Ученици из Србије учествују на Међународном омладинском гастрономском фестивалу "Обнављамо традиције. Божић"

У Белој сали комплекса Храма Христа Спаситеља у Москви ће се, 12. јануара 2018. године, одржати 8.Међународни Омладински гастрономски фестивал «Обнављамо традиције. Божић». Организатори фестивала су Свето-Данилов патријаршијски манастир и Центар обнове традиција.

Иду у Москву (Фото: ЕТШ)

Фестивал се организује на Божић и Васкрс, амбасаде различитих земаља показују празничну трпезу, која је декорисана у духу народних традиција. Истовремено се организује такмичење, где се ученици кулинарских колеџа из Русије, Србије, Бугарске, Румуније, Републике Српске и др. такмиче у спремању празничних јела и сервирању трпезе. 
Циљ фестивала је обнављање и чување културних и кулинарских празничних традиција, а такође и побољшање професионалних вештина ученика професионалних школа и младих специјалиста у области културе храњења и гостопримства у оквиру традиција православне трпезе.
Постоје четири номинације у оквиру такмичарског дела Фестивала: божићно хладно предјело од живине, светско божићно пециво, божићно хладно предјело од речне рибе, декорисање божићне трпезе. Сваку номинацију оцењује посебан професионални жири. 
Подршку Фестивалу дају Департамент за националну политику и регионалне односе града Москве, Привредна комора Руске Федерације, Међународни савез јавних удружења „Руско удружење за међународну сарадњу“, Амбасаде православних земаља и др.
Победницима Фестивала «Обнављамо традиције. Божић » биће уручене медаље, дипломе и награде. Такође ће се оцењивати и успех у посебним номинацијама.
Први пут у такмичарском делу Фестивала ће учествовати екипа из Србије. Из Пожареваца долазе професор куварства и практичне наставе Економско-Трговинске школе Никола Радишић са својим ученицима Срећко Предићем и Петром Мишићем. Поред учешћа у такмичарском делу Фестивала, екипа  ће учествовати у конференцији "Облици међународне сарадње у стручном образовању". 
Питали смо професора Николу Радишића о припремама за такмичење:
 - Никола, ти си добио позив за учешће на такмичењу, посвећеном најсветлијем празнику - Божићу. Како си сазнао о свом учешћу и који си осећај доживео у том тренутку? 
 - Добио сам позив од организатора Фестивала на лично име, што ме лично изненадило и осећај је био невероватан. Знате, први пут на међународно такмичење, ја као професор, а потом и деца из кулинарске струке, која се нису никада такмичила ван територије Србије.
 - Ти ћеш први пут учествовати на такмичењу таквог нивоа?
 - Нисам имао прилике раније да идем на међународне фестивале, да први пут ван граница Србије, иако сам радио преко границе.
 - Реци о својим ученицима – учесницима такмичења. Како се припремате?
 - Почели смо најпре да трагамо за аутентичним локалним специјалитетима, након што смо констатовали почели смо да изграђујемо и вежбамо јела. Моји ученици Петар и Срећко, радимо на томе да се покажемо у најбољем светлу и представимо наш крај и земљу.
- Шта ти очекујеш од учећша у Фестивалу и од долазка у Русију?
 - Очекујем једно лепо искуство, дружење, упознавање нових људи и размену искустава у области гастрономије, живота и културе. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА