Најновије

Харадинај прети да ће клати Србе

Српска крв ће тећи у потоцима на Косову уколико против албанских лидера и бивших припадника ОВК буду подигнуте оптужнице.

Даут Харадинај (Фото: Јутјуб)

Ову злослутну претњу упутио је Даут Харадинај, рођени брат косовског премијера Рамуша Харадинаја, за ког се најављује да би се први могао наћи на оптужници Специјалног међународног суда за злочине ОВК у Хагу.
Млађи Харадинај је на једној приштинској ТВ рекао да ће прво хапшење за Специјални суд поново активирати бившу Ослободилачку војску Косова, која је одговорна за силне злочине над Србима и погубљења жена, деце, стараца... Директна претња уследила је након што је пропао покушај партија проистеклих из ОВК, предвођених Рамушем Харадинајем и Тачијем, да у косовском парламенту оборе закон о формирању суда. Одмах након тога обелодањено је да је тај суд спремио оптужнице против више од 60 припадника ОВК. Први на мети требало би да буде управо Даут, због случаја "Радоњичко језеро", када је масакрирано 39 Срба, Албанаца и Рома, а њихова тела бачена у језеро.

Спремни на све

Да неће презати од нових злочина, показује и Даутова изјава у истом интервјуу да је рат његово највеће достигнуће.
Саговорници су сагласни да ће браћа Харадинај покушати на све начине да спрече процесуирање. Славко Никић, бивши обавештајац српске полиције и активни учесник рата на Космету, каже да је сигуран да су озбиљни у својој намери и да будемо спремни на најгоре.
- Своје претње ће сигурно остварити ако буде хапшења, они су без проблема спремни на злочин. Он не каже активираће се заштитни корпус или безбедносне снаге Косова, што значи да ће бити формиране паравојне јединице и то је опасност јер морамо бити спремни на најгоре. Још када је Рамуш задржан у Француској, рекао сам да они само траже модус који ће им дати алиби да поново ударе на Србе, да докусуре онај мали проценат који им смета - сматра Никић и додаје да ће, по његовом мишљењу, мета бити и Срби у Медвеђи, Прешеву и Бујановцу.

Албанци у паници

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово, истиче да је очигледно да су Албанци у великом страху јер им је јасно да ово неће бити слична прича као са Хашким трибуналом.
- Тај злочинац неће моћи да избегне одговорност за злодела колико год да прети. Цела порука кампање око укидања суда је заправо да ће се активирати 16.000 припадника ОВК, али та тактика застрашивања више не пролази. Нема дилеме да ће покушати да дестабилизују ситуацију на Косову ако се њима нешто лоше деси, можемо да очекујемо протесте, чак и насиље, међутим, сада када немају политичку подршку Запада, у том деловању ће бити ограничени.
С друге стране, председник Србије Александар Вучић, упитан о овоме у Лебану, није желео да коментарише изјаву Даута Харадинаја.
- То су односи између Албанаца и њихових западних савезника, тако да не бих да се мешам у то - рекао је Вучић.
Александар Вулин, министар одбране
Сваки покушај да се злочинци из ОВК не приведу правди мора бити спречен и кажњен. Уколико се не формира суд за злочине ОВК, Србија треба да прекине разговоре са Приштином.
Владимир Ђукановић, СНС
То је ипак брига Американаца, који су све време гајили ту аждају, па нека сада размишљају да ли ће кренути да их уједа. Очекујем да некадашњи савезници крену да пуцају једни на друге.
Зоран Красић, СРС
Треба да знамо да ОВК никад није заправо угашена и да ће се по налогу САД активирати по потреби. Србија само треба помно да прати ситуацију.
Душан Јањић, аналитичар
Ово је маневар косовског врха да се преговара или одложи суђење докле год може. Не сматрам да је ово безбедносна претња.

Ко је Даут Харадинај

- Млађи брат премијера Косова Рамуша Харадинаја
- Браћа су веома блиска, имају заједничку прошлост у ОВК, повезана су у бизнису и криминалу
- Један од оснивача ОВК
- Његово име везује се за многобројне најтеже злочине и ликвидације Срба
- Зверства нису били поштеђени ни албанске жене и деца које је мучио
- Ликвидирани готово сви сведоци против њега и брата
- Осуђен је 2005. на пет година затвора због убиства тројице Албанаца током рата
- У извештају БИА наводи се као главни контакт са исламским терористичким орга-ни-зацијама
- Један је од предводника криминалног клана који се бави трговином оружјем и дрогом.
Арно Гујон обрадовао Србе у енклавама пред празнике. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Харадинај може Ниш да види само из затвора
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА