Најновије

ЧОВЕК ОДЛУКЕ: Баш ова Трампова одлука могла би да одреди даљу судбину Америке! (ВИДЕО)

Амерички председник Доналд Трамп именовао је касно синоћ конзервативног судију Нила Горсача за деветог судију Врховног суда, место које је било упражњено годину дана.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа)

- Горсач има изванредне правосудне способности, бриљантног је ума и има изузетну дисциплину - рекао је Трамп и додао да се судија Врховног суда именује на доживотну функцију и може да ради током 50 година са одлукама које могу да буду на снази више од једног века.
Горсач (49) је до сада био судија у америчкој савезној држави Колораду.
Трамп је подсетио да је током предизборне кампање обећао бирачима да ће пронаћи најбољег судију у целој земљи, наводећи да Горсачова биографија и академске референце - укључујући и дипломе са Универзитета Колумбија и Правне школе на Универзитету Харвард - не могу да буду боље. Председник САД позвао је демократе и републиканце у Сенату, који морају да потврде Горсачову номинацију, да се уједне "једном, за добробит земље". Горсач (49) је касније назвао номинацију за Врховни суд "најважнијим задатком" и додао да ће, уколико га Сенат потврди, учинити све што је у његовој моћи да "верно служи Уставу и законима ове велике земље", пренео је Глас Америке. Његово именовање још треба да потврди Сенат, а та потврда могла би да наиђе на потешкоће као у случају кандидата досадашњег председника Барака Обаме кога је одбацила републиканска већина. Овим избором би могла да буде обновљена конзервативна већина највишег суда у САД који својим одлукама пресуђује у спорним питањима попут абортуса, контроле наоружања, смртне казне и верских права. Демократе су већ изразили озбиљне резерве према Горсачу, либерални аналитичари су позвали на његово одбијање, док су га конзервативне групе и неки републикански сенатори похвалили као "изузетног" судије. Место судије у Врховом суду упражњено је од фебруара 2016. када је преминуо судија Антонин Скалија, који је важио за конзервативног судију. Скалија је преминуо 13. фебруара прошле године, а Горсача је називао "лавом закона". Као и Скалија, Горсач је познат по изоштреном стилу писања. Врховни суд САД има девет судија. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА