Најновије

НЕМЦИ ТВРДЕ: Власт је тамо где је Вучић

Вишемесечно ишчекивање је завршено: Александар Вучић ће бити кандидат Српске напредне странке (СНС) на предстојећим председничким изборима у Србији. Непозната је још увек политичка судбина Томислава Николића, пише данас немачки "Дојче веле" у својој анализи најновијих политичких дешавања у Србији.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Након дуготрајних нагађања и медијских спекулација, разрешена је и последња дилема. Садашњи премијер Александар Вучић биће председнички кандидат своје странке, али и владајуће коалиције, на председничким изборима у Србији. СНС је једногласно одлучила да Александар Вучић буде председнички кандидат, али за сада још није познато какав политички договор је постигнут са актуелним председником Србије Томиславом Николићем, пише немачки "Дојче веле" на српском језику.
Напредњаци су одлучили да не подрже Николићеву кандидатуру за други мандат, јер су сва истраживања јавног мњења показивала да он нема шансе да у другом кругу победи неког од опозиционих кандидата. Према истим истраживањима, Александар Вучић има добре шансе да победи већ у првом кругу.

Судбина Томислава Николића

Политиколог Душко Радосављевић рекао је да је "за владајућу коалицију на симболичком нивоу било битно да се не изгуби тај први корак ка губитку власти, и зато је било важно да се постави најјачи кандидат. У том смислу то и није неко изненађење, а поред тога је било важно и пацификовати Томислава Николића".

Мемоари и ракија или повратак лидерства у странци

Међутим, Радосављевић процењује да се актуелни председник Србије неће баш мирно повући, писати мемоаре и пећи ракију у Бајчетини. - Он може бити озбиљан политички противник, јер, рецимо, може затражити да му се врати руковођење СНС, странке коју је на тањиру предао Вучићу. Или можда затражи и да буде премијер, тако да ће бити занимљиво пратити како ће се Вучић захвалити Томиславу Николићу. Зато су и важни ови избори, јер они ипак могу изазвати неке страначке потресе, а ту је наравно питање и шта са Николићем, шта са Војиславом Шешељем након избора, или шта ће се даље дешавати са опозицијом - каже Радосављевић.

Власт је тамо где је Вучић

Како је рекао социолог Јово Бакић, "ми тренутно имамо ауторитарну власт у Србији и за такву власт би губитак председничких избора био раван катастрофи". - Са друге стране не би требало уопште сумњати да ће се власт преселити тамо где је Александар Вучић. У Србији иначе Устав врло мало значи, тако да је власт тамо где је Александар Вучић. Чак и да он уопште није у влади, а да је само шеф странке која има највише посланика, он би и даље владао, баш као и Мило Ђукановић у Црној Гори - сматра Бакић.

Ко је најозбиљнији противкандидат?

Најозбиљнији противници Александра Вучића на председничким изборима биће Вук Јеремић, бивши министар спољних послова, затим Саша Јанковић, бивши заштитник грађана, али и лидер радикала Војислав Шешељ. Душко Радосављевић сматра да би Шешељ био озбиљан противник, али на неким другим изборима на којима кандидат није Вучић, јер је то противник који му је близак у сваком смислу. - А Вук Јеремић би био озбиљан противкандидат кад не би постојао кандидат Двери и кандидат Војислав Шешељ, јер би онда неки део тих људи гласао за њега. Овако се чак може десити да Јеремић у првом кругу заврши на четвртом или петом месту. Вук Јеремић би био веома озбиљан кандидат када би био кандидат целе опозиције, што, као што видимо, није било могуће. А ако погледамо да је Саша Јанковић неко кога подржава грађански део Србије, он можда може бити и најпријатније изненађење ових избора - сматра Радосављевић. Јово Бакић каже да, ако се упореде Вук Јеремић и Саша Јанковић, Јеремић има ту предност да је познатији у Србији. - У условима медијске блокаде, нарочито телевизија са националном фреквенцијом, то је врло важна ствар. А ако упоредимо Вучића и Јеремића, његов адут може бити што је свакако сталоженији од Вучића, има бољу самоконтролу, и има доста нагомиланог и дипломатског и политичког искуства - сматра Бакић.

Без парламентарних избора?

Две су ствари, бар за сада, остале некако недоречене након најаве Вучићеве кандидатуре: чињеница да он каже да неће поднети оставку, да ће кампању највероватније водити са места премијера и да у томе изгледа не види ништа спорно, као и чињеница да се више не говори о ванредним парламентарним изборима, оцењује немачки радио на свом порталу. - Мислим да је њихова процена да је боље ипак држати власт још три године, можда прогласити победу на Косову, па после тога побећи, него сада улазити у ризик парламентарних избора где су могућа свакаква изненађења - закључује Радосављевић. Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА