Најновије

ВЕЛИКИ ЗАЛОГАЈ: Курди кренули на Деир Ез Зор! (ВИДЕО/МАПА)

Док се велики део снага такозваног "Сиријског демократског фронта" (СДФ), чију главнину чине Курди, налази у близини Раке и учествује у трећој фази офанзиве на град који Исламска држава сматра својом престоницом, ова курдска организација, која ужива војну подршку САД-а, формирала је снаге чији је циљ нафтна престоница Сирије - Деир Ез Зор.

Курди покренули офанзиву на Деир Ез Зор (Илустрација: Правда)

Већ током првог дана оперативних дејстава СДФ-а, Курди су успели да очисте села на југозападу покрајине Хасака која су се још увек налазила под контролом Исламске државе и уђу на територију покрајине Деир Ез Зор. Курдско-арапско-америчка коалиција сада има отворен пут за продор кроз ретко насељену пустињску област Сирије шездесетак километара удаљени од престонице сиријске покрајине у којој се налазе готово сва изворишта нафте у земљи. СДФ је објавио снимак освајања једног од села која се налазе у овом подручју:
Како наводе курдски извори, примарни задатак ових снага је пресецање везе између два највећа упоришта Исламске државе у Сирији - Раке и Деир Ез Зора, као и оптерећивање ИД-а отварањем новог фронта. Ипак, имајући у виду опсежност операција које Курди воде у офанзиви на Раку, поставља се питање да ли су њихове снаге у стању да издрже још један офанзивни фронт, а да притом сачувају одбрамбене линије од нових упада терориста на територије под њиховом контролом. 

За то време, јединице Сиријске армије које годинама одолевају у окружењу терориста воде сталне борбе са ИД-ом.  Током данашњег дана заустављено је неколико покушаја продора терориста на подручје узвишења Панорама.  Руска и сиријска авијација, такође су биле веома активне у и око града, а према наводима војних извора, уништено је неколико терористичких конвоја који су возили појачања према Деир Ез Зору, али и нафту у супротном смеру. Јединице САА су пријавиле и неколико срушених беспилотних летелица ИД-а.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА