Најновије

ЈУНКЕР НА ИВИЦИ ЛУДИЛА: "Европа не сме да попусти под америчким притиском!"

Председник ЕУ комисије Жан Клод Јункер рекао је да Европа не сме да попусти под притиском из САД-а који траже од Европе да повећа војну потрошњу - Јункер истиче да се издвајање за развој и хуманитарну помоћ такође може рачунати и као издвајање за безбедност.

Жан-Клод Јункер (Фото: ЈуТјуб)

Звучи логично, али питање је колико ће европских земаља пружити отпор, а колико ће их настојати да се додвори САД-у повећањем војне потрошње на штету сопствених економија.
Подсетимо, нови амерички председник Доналд Трамп је на неки начин Европљанима дао ултиматум истичући да није сигуран да ће САД бранити друге НАТО чланице уколико оне не повећавају издвајање за НАТО на минимално 2% свог економског дохотка. Наиме, САД тренутно пуни НАТО буџет са чак 70%.
- Ово је америчка порука већ много, много година. Но, ја се томе снажно противим и тврдим да не смемо да дозволимо да нас натерају на то - рекао је Јунцкер.
Његова опозиција не изненађује с обзиром да је он снажно подупро идеју оснивања заједничке европске војске која би, можда, могла да постане алтернатива НАТО-у. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА