Најновије

Мислите да је Транспацифичко партнерство (ТПП) готово? Погрешно, биће замењено нечим много горим

23. јануара се много Американаца радовало јер је Доналд Трамп званично повукао САД из Транспацифичког партнерства (ТПП).

Трамп (Фото: Синхуа)

Једини проблем је тај што ће ТПП бити замењен нечим много горим.
У тишини, расправљајући на састанцима још тајанственије од оних под којима је преговарано о ТПП, око 50 земаља је формулисало Споразум о трговини услугама, познат као ТиСА.
Преговори за ТиСА-у се одвијају од априла 2013. године и примарно их воде САД, ЕУ и Аустралија.
До сада су ови народи прошли кроз најмање 21 рунду преговора о овом споразуму.
Земље које су умешане укључују Аустралију, Канаду, Чиле, Републику Кину, Колумбију, Костарику, Европску унију, Хонг Конг, Исланд, Израел, Јапан, Лихтенштајн, Мексико, Нови Зеланд, Норвешку, Панаму, Перу, Јужну Кореју, Швајцарску, Турску, САД, Пакистан и Маурицијус.
Дакле, зашто је ТиСА тако лоша? Шта би ТиСА урадила?
Како је “Counterpunch” пренео, примена ТиСА-е ће бити еквивалент пуштању мегабанкама да одлуче шта је добро за нас, јер “ни ТПП није разматрао потпуну елиминацију било које врсте прописа против финансијске индустрије.“
“Counterpunch” такође наводи да, “Лицемерно, ТиСА би забранила земљама у развоју да усвоје мере које земље попут САД-а користе како би олакшале свој индустријски развој, још откад су били земља у настајању у 19. веку.“
Занимљиво, Кина се држи ван ТиСА преговора посебно по налогу САД-а:
“Америка је осигурала да се Кина изостави из ТиСА бригаде, упркос огромној подршци за њено укључивање. Америка је у више наврата блокирала захтев Пекинга за придруживање ТиСА разговорима 2012. године, упркос подршци ЕУ и већине учесника.
Састанци су углавном одржавани на америчким, ЕУ и аустралијским мисијама у крајњој тајности. С времена на време, учесници су се такође окупљали у центру William Rappard који је смештен у Светском трговинском центру."
Једна ствар је јасна, ТиСА је одувек била резервни план у случају да ТПП и ТИПП не успеју. У ствари, ТиСА је моделирана директно од ТПП-а.
Иако је Трамп поменуо поновно увођење Glass-Steagall закона, попуњавање његовог кабинета са Голдман Саксом и чак и Домом Ротшилдових сада када је изабран, изгледа директно супротно том ставу. Шамар Србији, сликали се Доналд Трамп и председник скупштине тзв. Косова. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА