Најновије

СРБИ У ЦРНОЈ ГОРИ ЈАСНО ПОРУЧИЛИ МАРКОВИЋУ: Нисмо мањина, нити ћемо бити

Оштра реакција Срба у региону на званичан став представника владе у Подогорици. Око 200.000 грађана испод Ловћена је српске националности.

(Душко Марковић: predsjednik.gov.me)

Око 200.000 Срба у Црној Гори су национална мањина! Такав утисак се стиче, ако се прочита званично обавештење Службе за односе са јавношћу Владе Црне Горе од 3. фебруара, ове године, пред одлазак премијера Душка Марковића у посету Србији, у коме је наведено да ће председници влада разговарати и на тему положаја мањина једне земље у другој! Због тога је жустро реаговала српска јавност и у Црној Гори и у Србији, поручујући да Срби као државотворни народ нису мањина у држави подно Ловћена. У овој подметачини неочекивано се нашао и премијер Србије Александар Вучић, коме су поједини медији "ставили у уста" да је на конференцији за штампу, коју је одржао са Марковићем, изјавио да су Срби мањина у Црној Гори. - Срби у Црној Гори нису мањина и то никада неће бити - рекао је Александар Вучић, за подгоричке медије. - У Црној Гори постоји српска заједница, а не никако српска мањина. Могуће да је био у питању лапсус на прес конференцији, па је испало да сам казао да су Срби у Црној Гори мањина, што није тачно. Нова српска демократија подсећа да су управо њихови високи представници разговарали са Вучићем, председником Србије Томиславом Николићем и раније Борисом Тадићем и прецизно дефинисали положај Срба у Црној Гори - да Срби нису мањина, већ народ који је у прошлости стварао Црну Гору. - То је за нас животно важно питање и нема те адресе из Црне Горе или са стране која тај основни постулат опстанка Срба у Црној Гори може променити, претварајући нас у госте у властитој кући, каже Јован Вучуровић, функционер Нове. - Поуздано знам да је Влада Србије овакву позицију у потпуности прихватила. У Црној Гори је на сцени, под фирмом грађанске државе, подмукао политички пројекат претварања Срба у националну мањину и њихова насилна асимилација. Из ове партије указују да режим који готово три деценије спроводи насиље над свим видовима живота, сада у офанзиви то чини над просветом, културом, науком, језичком традицијом Црне Горе и здравом памећу. О "гурању" Срба у националне Монтенегрине говори и публициста Јован Б. Маркуш, некадашњи градоначелник престонице Цетиња. Прелиставајући прашњава школска сведочанства из прошлости он показује да су црногорски малишани учили српски језик, који је данас преименован у црногорски. - И то по истом моделу који су комунистичке власти користиле 1945. године. Није се онда чудити да су Срби, којих је било у књажевини Црној Гори 1909. године 94,38 одсто, на првом послератном попису "демократске" 1948, за време резолуције Информбироа "нестали" и били симболично исказани са 1,7 процената. Данас се неокомунисти чуде како је Срба на попису 2003. године било 31,9 а Црногораца 43,1 одсто.

''Покрштавање''

- Технолигија "покрштавања" је била врло једноставна. У рубрици народност, ако си се исказао да си српске, власти су то једноставно прекрижили и написали - црногорске. Школско сведочанство Наода Вуковића, из Меруље - срез Шавнички, ученика 4. разреда основне школе у Новаковићима од 10. јула 1945. показује како су одмах после Другог светског рата нове комунистичке власти по директиви преименовали децу Србе у Црногорце, наводи Јован Маркуш.

Политички злочин

Милан Кнежевић, председник Демократске народне партије, изјавио је да су Срби у Црној Гори институционалне мете од референдума 2006. године. - Пролазимо невиђени државни терор и репресију, и никаква Марковићева или Ђукановићева посета Србији не може овај двојац аболирати од свих лоших ствари које су причинили српском народу у Црној Гори. Марковићева посета Србији представља повратак на место политичког злочина који су он и Ђукановић починили 2008. признајући лажну творевину Косово - поручује Кнежевић. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА