Најновије

Шта се крије иза сукоба Лукашенка и Путина? Да ли Белорусија планира да окрене леђа Русији и престроји се ка Западу?

Белоруски председник, Александар Лукашенко, није присуствовао последњем састанку Евроазијског економског савеза, и Русија је наредила нове граничне контроле на граници Белорусије.

Путин и Лукашенко (Фото: РИА)

Званичници у Москви су 2. фебруара спречили извештаје да Минск планира да се повуче из Евроазијског економског савеза (ЕЕС), Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ), па чак и државне заједнице Русије и Белорусије након што је што је руски интернет информативни сервис контроверзно тврдио да је у току општи развод.
“Надамо се да колапс ЕЕС-а није реалан“, рекао је за Газета.ру портпарол Кремља Дмитриј Песков, као одговор на извештај Регнум новинске агенције. Међутим, белоруски изасланик за Русију, Игор Петришенко, је нагласио да је његова земља била и остаће активан учесник државне заједнице и обе интеграцијске организације.
Москва не би износила “гласне изјаве“ о белоруским припремама за излазак из групације бивших совјетских република, цитирао је Регнум неидентификовани извор у руској престоници. Без обзира на одлуке руководства, Белорусе ће Русија увек сматрати братским народом, додао је тај извор.
Међутим, репутација Регнума је брзо довела у питање извештај. У децембру су три про-руска блогера приведена у Белорусији због подстицања етничке мржње у својим текстовима, укључујући и сарадника Регнума. Руско министарство иностраних послова је такође критиковало анти-белоруско гледиште ранијих извештаја.
Без обзира на то, очекује се да председници Владимир Путин и Александар Лукашенко лично разговарају о погоршању билатералних односа, што ће сигурно бити напет састанак. Њихов сусрет је привремено одређен за прву половину фебруара, известио је “Екхо Москвy” радио. Након што Лукашенко није присуствовао састанку ЕЕС лидера у децембру, учешће Белорусије у овој и другим заједничким организацијама ће вероватно бити високо на дневном реду разговора.
Белорусија је била један од чланова оснивача ЕЕС-а, који такође за чланове има Русију, Казахстан, Јерменију и Киргистан, а ступио је на снагу 1. јануара 2015. године. Република се придружила Организацији Уговора о колективној безбедности 1993. године, годину дана након што је основана од стране Русије, Јерменије, Казахстана, Киргистана, Таџикистана и Узбекистана. Споразум о државној заједници Русије и Белорусије је ступио на снагу 2000. године.
Дубоко у дуговима и веома зависна од добре воље Русије, Белорусија се последњих месеци окренула побољшању односа са ЕУ. Она је охрабрена уклањањем већине санкција против ње почетком 2016. године, након што је Лукашенко ослободио своје политичке противнике из затвора претходног лета. Међутим, напори Минска да се приближи Западу се не слажу са Москвом.
На челу тренутних тензија је руско инсистирање да Белорусија плати еквивалент од 550 милиона долара за претходне испоруке природног гаса. “Настављамо разговоре, нема напретка, аргументи остају непромењени“, рекао је заменик руског премијера Аркадиј Дворкович 28. јануара. “Опције за нагодбу се мењају, али још увек нисмо нашли оне које су прихватљиве за обе стране.“
Одлука Минска да одобри петодневно безвизно путовање за 80 земаља почевши од 12. фебруара је такође изиритирало Москву, која је забринута да би грађани трећих земаља могл искористити измењена правила за улазак на руску територију преко већином неконтролисаних граница.
Док Москва говори да је одлука унутрашња ствар Минска, нове руске граничне контроле ступају на снагу овог месеца. Шеф Федералне службе безбедности (ФСБ) Александар Бортников је издао директиве да се подесе граничне зоне у руским региониа Смоленск, Брјанск и Псков, који се сви граниче са Белорусијом, известио је ТАСС.
Ова мера може бити изазвана намером Русије да боље контролише грађане Украјине који долазе у земљу преко Белорусије, прокоментарисао је “Коммерсант дејли”, мада се белоруско увођење безвизног уласка сматра директним узроком пооштравања контрола.
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА