Најновије

НЕМАЧКА У ПАРАНОЈИ: За све им крива Русија, а доказа нигде!

Немачке тајне службе нису пронашле ниједан чврсти доказ за претпоставку да Кремљ финансира и организује утицај на јавно мњење у Немачкој. Тај извештај службе и кабинет канцеларке нису хтели да представе јавности.

Власти у Немачкој на челу са Ангелом Меркел убеђени да Путин диктира јавно мњење у Немачкој (Фото: Синхуа)

У јануару прошле године, 13-годишња Лиза Ф. нестала је у Берлину и појавила се сутрадан. Мала Немица руског порекла испричала је полицији неколико различитих верзија догађаја, од којих је прва, како ће се испоставити лажна, гласила да су је отела тројица мушкараца "јужњачког изгледа", што је шифра за људе арапског или блискоисточног изгледа. Полиција је на основу података из њеног мобилног телефона напослетку установила да је девојчица ноћ добровољно провела код једног 19-годишњег младића.
Иван Благој, новинар руске државне телевизије Први канал, први је проширио верзију догађаја према којој су Лизу отели и силовали Арапи. Уследиле су демонстрације 700 Немаца руског порекла пред седиштем канцеларке у Берлину, а затим је и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров поновио верзију о силовању. Он је немачким институцијама пребацио да заташкавају случај.

"Курс конфронтације"

Случај Лизе Ф. само је један од примера због којег се међу немачким владајућим политичарима и у медијима раширила теза да Кремљ вештачки прави штимунг против немачких власти, посебно представљајући избегличку политику Ангеле Меркел као погубну. Та теза јаше на таласу оптужби из САД да је Москва на разне начине утицала на избор Доналда Трампа за председника. У Немачкој се већ појавила бојазан да би Русија ширењем лажних информација, хакерским нападима и финансирањем дубиозних организација и политичких партија могла да утиче на предстојеће изборе за Бундестаг који ће се одржати у септембру. За то све, међутим, нема нити једног доказа, сазнао је тим истраживачких новинара листа Зидојче цајтунг и јавних сервиса WDR и НДР. Још од јесени, пише Зидојче, на столу министра у канцеларском уреду Петера Алтмајера стоји извештај немачких тајних служби на 50 страница у којем се наводи да за умешаност Кремља нема јасних доказа. Како преноси лист, тај извештај није представљен јавности, јер није донео очекивани резултат. - Остаје питање: Да ли руска власт нема везе са догађајима? Или немачким тајним службама напросто није пошло за руком да докажу систематске руске манипулације? - наводи минхенски Зидојче цајтунг. У анализи тајних служби пише да је Кремљ од 2014. године на јасном "курсу конфронтације" према Западу, али да активности у земљама Запада можда нису организовале руске тајне службе него "лица и организације ван служби". Сви они заједно, међутим, још "не играју значајну улогу у угрожавању немачких безбедносних интереса". Потребно је, додаје се, додатно радити на расветљавању те тематике.

Једини доказани утицај - кроз државне медије

Исто стоји и са другим примерима. Рецимо фебруара прошле године је велики број Немаца руског порекла добио поруку путем апликације WхатсАпп која је гласила: "Муслимани 14. фебруара организују секс-џихад". Планирана су наводно масовна силовања у Немачкој. Иако се претпоставља да је тиме требало додатно распламсати отпор против избегличке политике Берлина, немачке службе сматрају да је акција била "дилетантска" и да се не може приписати Кремљу. Што се тиче наводног утицаја на десничарску странку Алтернатива за Немачку, у извештају се наводи да нема доказа за тесне везе нити за финансирање из Москве. Такође, није утврђено да су хакерски напади, између осталог и на немачки Бундестаг, дело руских тајних служби. Таква сумња је постојала пре свега јер се у кодовима које су користили хакери појављују ћирилична слова. "У кабинету канцеларке изгледа да нису убеђени у ту верзију. Такве грешке, кажу, руска тајна служба не прави", пише Зидојче. Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА