Најновије

КИНА СПРЕМА ПРЕВЕНТИВНИ НАПАД НА АМЕРИЧКЕ БАЗЕ: Сателитски снимци показују тачне мете?! (ФОТО/ВИДЕО)

Последњи у низу потеза који "подгревају" ситуацију у односима између Вашингтона и Пекинга повучен је почетком ове недеље.

Трамп, Си и ДФ-16 (Илустрација: Синхуа, Правда)

Запад је све забринутији због учесталих поморских војних вежби кинеске ратне морнарице, а британски Дејли мејл објавио је детаље "опасних војних вежби кинеске војске које могу да угрозе америчке војне базе на Пацифику". "Истрага", чији су резултати описани у тексту, заснивала на сателитским снимцима који показују однос кинеских ракетних база за тестирање и америчке војне базе, односно чињеницу да су све кинеске ракетне пробе имале за циљ симулацију уништавања америчких носача авиона, разарача и аеродрома у источној Азији, тврде из Дејли Мејла.
Foto: Google Earth/warontherocks.com

Приложене фотографије, кажу, показују да су области за тестирање дизајниране тако да личе на војне базе.
Foto: Google Earth/warontherocks.com

Последња у низу војних акција Кинеске армије у водама Азијског Пацифика десила се почетком недеље, када је софистицирана ракета, која може достићи положаје Америке и Јапана, тестирана током једне војне вежбе.
Foto: Google Earth/warontherocks.com

Ракета ДФ-16 представља прекретницу у развоју кинеских ракетних снага: Поред наоружања за копнене нападе, која кинеска војска такође промовише, ова ракета је намењена и борбама на води. Први пут је представљена 2015. године на војној паради у Пекингу и може да досегне удаљеност од 1.000 километара, што значи да може да стигне до Окинаве, неколико околних америчких база, Тајвана, Филипна и сличних дестинација. Такође може на себи да носи три бојеве главе тежине и до једне тоне, као и нуклеарно наоружање, пише Дејли мејл.

Смиривање страсти

Међутим, након жестоког почетка и заоштравања односа између Пекинга и Трампове администрације, Трамп је начинио први "отклон" од досадашњих запаљивих говора. Он је послао писмо кинеском председнику Си Ђонпингу, чоиме је "пробио је лед" у односима с Кином. У писму Трамп поручује да се радује сарадњи са својим кинеским колегом у развоју односа, а Кина је са своје стране истакла да придаје велики значај односима са САД и да је сарадња – једина опција. Трамп је у писму захвалио председнику Кине на честиткама поводом инаугурације и пожелео кинеском народу успешну лунарну Нову годину, саопштила је Бела кућа, преноси Ројтерс. "Председник Трамп је саопштио да се радује сарадњи са кинеским председником кад је реч о развоју конструктивних односа који користе и САД и Кини", наводи се у саопштењу. Портпарол кинеског Министарства спољних послова Лу Канг је данас, на конференцији за новинаре у Пекингу, потврдио пријем писма и захвалио Трампу на новогодишњим честитама кинеском народу, истакавши да је сарадња између две земље једина опција и да Пекинг придаје велики значај односима Кине и САД. Трамп није разговарао директно са кинеским председником откако је ступио на дужност председника САД 20. јануара, напомиње британска агенција. Дипломатски извори у Пекингу наводе да су кинеске власти стрепеле да би детаљи телефонског разговора могли да процуре у америчке медије, као што се прошле недеље догодило након Трапомовог разговора са премијером Аустралије. "То је последње што Кина жели. То би било веома непријатно за председника Сјиа и кинески народ, који вреднују концепт директног разговора", рекао је неименовани извор близак ставовима Пекинга о односима са САД. Извор: Правда, Телеграф, Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА