Најновије

ПУКЛО ЈЕ: Сиријци и Турци заратили код Ал Баба! (ВИДЕО/МАПА)

Напетост која је све време просутна на линији раздвајања турских и сиријских снага у околини Ал Баба кулминирала је након изненадног напада турских снага на град који је под контролом Исламске државе.

Турслка и Сирија заратиле око Ал Баба (Илустрација: Правда)

Након велике офанзиве која је јуче изненада покренута од стране турских снага на Ал Баб, почео је нагли скок тензија између турских и сиријских снага на терену. Дан је, у сиријско-турским односима почео незваничним оптужбама турских снага, да су сиријски авиони гађали положаје "Штита Еуфрата" које нападају Ал Баб, након чега су почеле оружане провокације про-турских милитаната из такозване "Слободне сиријске армије" по положајима снага лојалних Дамаску у селу Абу Зандин. Према извештајима који су се појавили у сиријским "опозиционим" медијима, у овом подручју тренутно трају жестоке борбе, али званичне потврде или видео записа са терена за сада није било. Једина потврда је фотографија која се појавила на друштвеним мрежама а у којој про-турски "побуњеници" тврде да су заробили једно возило САА: У међувремену, појавио се и снимак за који џихадисти из ССА тврде да приказује борбу са јединицама Сиријске армије: Погледајте како изгледа ситуација у овом подручју. Место сукоба је заокружено црвеном и белом бојом:
Click to see the full-size map

Турске снаге су, после дуже времена, покренуле нову офанзиву за освајање Ал Баба у ноћи 8. фебруара, о чему више можете да сазнате ОВДЕ. Турци нису нападали Ал Баб од почетка године и договора са Русијом о заједничким напорима за ослобођење Ал Баба. Према том договору, турске снаге требало је да пруже ваздухопловно-артиљеријску подршку сиријским снагама које су кренуле према граду са јужне стране. Ипак, након што су сиријске снаге прекинуле линију снабдевања Исламске државе у Ал Бабу уследио је силовити напад Турака који се не обазиру на губитке. Они су по први пут до сада закорачили у неке западне делове града, а напади трају непрекидно и несмањеном жестином. Погледајте најновију мапу контроле Ал Баба и снимке из борби:

Јуче су, такође по први пут до сад, председник САД-а Доналд Трамп и турски лидер Реџеп Ердоган обавили телефонски разговор, а о чему су разговарали, прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА