Најновије

Извештај америчке морнарице показује да Вашингтон почиње припреме за рат на Пацифику против Русије и Кине

Од америчких подморница класе Gato и PBY Catalina авиона који су коришћени у борби против Јапанаца и поновно успостављање америчке хегемоније широм Азије и Пацифика током Другог светског рата, до америчког континуираног присуства у Јапану, Јужној Кореји и острвима широм региона, јасно је да се Америка раширила како би остала “ангажована“ у Пацифику.

Америчка морнарица (Фото: Јутјуб)

Недавно је објављен извештај Центра за стратешке и буџетске процене (ЦСБА), који је наручила америчка морнарица, под називом “Враћање америчке поморске снаге: Нова архитектура флота за америчку морнарицу,“ у ком се описује не то како одбранити америчке обале, него како остати укључен у Азији и Пацифику упркос огромној удаљености те области и Америке.
У уводу овог извештаја се наводи:
“Велике конкурентске снаге, као што су Кина и Русија, су повећале своје војне способности током последње две деценије и сада показују спремност да изазову међународни поредак.“
Међутим, у извештају никад није наведено да су кинеске или руске снаге слетеле на америчке обале, или чак запретиле да ће то урадити. Уместо тога, извештај се врти око одржаања хегемоније у сферама утицаја.
У извештају се наводи термин “негирати-и-казнити,“ за описивање коришћења америчке моћи у иностранству да се “заустави агресија,“ не у одбрани саме Америке, већ у “суседним подручјима.“ Иронично, у извштају се као пример наводи Ирак, народ који је Америка напала, окупирала и уништила великом “агресијом,“ а не Кина или Русија.
Још специфичнија ствар, у извештају од 162 странице је истакнута од стране The National Interest у чланку под називом “Како гарантовати да се амерички носачи авиона могу борити у рату против Кине.“
Другим речима, да би САД пројектовале значајну силу изван својих граница, широм Пацифичког океана, и унутар кинеске сфере утицаја, потребне су не само летелице способне за 10 сати налета, него и дронови који би их допунили горивом.
Одбрамбени извођачи сигурно поздрављају налазе извештаја, јер ће то захтевати развој не једног возила на бази носача, него два, укључујући и танкер.
Студенти историје ће препознати много тога као савремени наставак европске колонизације широм Азије, где је софистицирана и охола војна сила коришћена да сатера у чошак Кину и њене суседе широм региона, завади па завладај њима, као и да их спречи да икада поврате неку корист колонијалне експанзије Европе и Америке крајем 19. века.
ЦСБА извештај је само један од многих америчких политичких докумената који отворено и константно признаје да Кина није претња Америци као нацији, него претња хегемонији коју покушавају добро да одрже на глобалном нивоу у 21. веку.
И док САД тражи снаге дронова да премости огромне раздаљине између америчке територије и територије којом жели да настави да доминира, Кина и Русија такође развијају систем наоружања како би те огромне раздаљине начинили још већим.
Иако ЦСБА извештај ставља значај на спречавање Кине и Русије да врше утицај унутар своје територије или њихове непосредне периферије, коначан закључак ове нове трке у наоружању системима наоружња дугог домета може натерати САД да прихвати реалност у којој је једини регион којим може да доминира – сама Америка. Али остаје очигледно питање, зашто се то већ није догодило?
Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА