Најновије

"Ситуација у региону је озбиљна"

Норвешки амбасадор у Београду Арне Санес Бјорнстад поручио је да је најважније да све земље у региону Западног Балкана избегавају подизање тензија.

Балкан (Фото: Pixabay)

Како каже, ситуација настала након подношења захтева за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије "озбиљна је не само за БиХ" већ и за регион.
- Мислим да најважније у региону да покушамо да се фокусирамо на будућност решавања ситуације и да избегавамо било какво билатерално решавање и подизање тензија - поручио је Бјорнстад који сматра да је тренутна ситуација у региону "изазовна". 
Бјорнстад је, гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк, изразио наду да ће се наставити интрегација земаља Западног Балкана у ЕУ. 
- Велики број компанија оклева да дође због несигурности у региону, и то отежава стране инвестиције. Највећа препрека за компаније да инвестирају је чињеница да још нисте чланица ЕУ, и да постоји несигурност по питању ЕУ - указао је Бјорнстад. 
Он је изразио наду да ће се у региону брже усвајати европски закони или регулативе на начин који би се могао упоредити са ситуацијом у Мађарској, Бугарској или некој другох земљи. 
Говорећи о кризи која је настала у Македонији након ванредних парламентарних избора у децембру прошле године, норвешки амбасадор је оценио да се она наставља, али је изразио наду да ће се криза у тој земљи убрзо решити и да ће институције профункционисати. 
- На њима је да донесу одлуку, али се надамо да ће нове владе напредовати и да ће се наставити интеграција ових земаља у ЕУ - поручио је Бјорнстад. 
Осврну се и на нордијски модел сарадње наводећи да би он могао да се примени и на Западном Балкану. 
- Овај регион треба да се фокусира на интеграцију, која ће омогућити унпаређење живота. Све земље желе да постану чланице ЕУ, та врста сарадње је неопходна и једна од есенцијалних за земље Балкана - сматра амбасадор. 
Додао је да политичари у региону треба да се фокусирају на мир и интеграцију у ЕУ или, како је навео, "било какву другу врсту будућности коју желе за свој народ" док год раде на томе да се мир може остварити и одржати. 
Говорећи о хуманитарним развојим пројектима којима је Норвешка подржала Србију са 250 милиона евра, он је рекао да та земља у будућности планира да пружа помоћ на тај начин што ће се то тицати "мање новца, а више резултата". 
- Настављамо да подржавамо Србију и да помажемо српској влади и институцијама да буду ефикасније  - рекао је Бјорнстад наводећи као пример развој е-управе и реформу полиције и судства. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА