Најновије

Вучић: Још смо ту, још смо живи, напунили смо 18 година!

Државна церемонија обележавања 18 година од почетка НАТО бомбардовања почела је код Железничког моста са спомен-обележјем у Грделичкој клисури.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

Обележавању годишњице присуствују бројни грађани, премијер Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик који су положили венце на спомен обележје, а то су учиниле и породице страдалих у возу који је погођен НАТО пројектилима у тренутку док је прелазио мост.
Вучић је заједно са породицама страдалих у возу који је погођен НАТО пројектилима у тренутку док је прелазио мост, положио венац и одао почаст свим жртвама страдалим у НАТО агресији. 
"Још смо ту, још смо живи, напунили смо 18 година", рекао је Вучић.
"Пре 18 година сам са мојим колегом био на свом послу и тог 12. априла. Воз је био пун путника. Возили смо људе који су се према својим обавезама понашали као да нема НАТО авиона на небу. Сви озбиљни, забринути, чекајући када ће стићи на своје станице. Овде смо погођени првом, а затим и другом ракетом баш на овом мосту. Са колегом сам инстиктивно искочио из локомотиве, а иза нас је горео воз", прича преживели машиновођа. 
Како је казао, Србија је претрпела штету од око 130 милијарди долара, што је више и од оне у Другом светском рату, а погинуло је 2.000 цивила и више од 1.000 војника и полицајаца за три месеца убијања и бомбардовања. - Нико нас није питао. Хтели су да нас пониште, униште, понизе... То данас мора јасно да се каже - рекао је Вучић. Казао је да НАТО-у није било довољно што руше куће, путеве, него су хтели да униште српску младост. - Србија је данас слободна, постаје све јача, окренута је себи, и више никада више неће страдати као те 1999. године - истакао је он, додавши да се више никада неће поновити акције "Бљесак" и "Олуја", а ни агресија "на нашу земљу на коју нећемо имати јасан, снажан одговор". Тог дана је, каже, нестао сваки смисао. - Шта ми и тада и данас о свему можемо да кажемо? Шта о уништењу и комадању треба да кажемо? Да ли треба да будемо неми на све то, или да нешто кажемо. Међутим, када сам видео људе овде помислио сам да је Србија своје на овај начин рекла. Још тада је рођено више од стотину беба, које данас пуне 18 година. Та наша деца јесу једини прави одговор - каже Вучић. Наша порука је, каже, "Још смо ту, још смо живи".

Нећемо у НАТО

- После 18 година Србија је део света. Нисмо и нећемо тражити да будемо део алијансе која је тако беспомучно уништавала нашу земљу и нашу децу - истакао је он. Казао је да је нови пут кроз Грделицу "доказ да краја нема". - Јунаци, нека вам је вечна слава - рекао је Вучић. Присутнима у Грделичкој клисури обратио се Бобан Костић, машиновођа међународног воза 393, који је страдао у Грделичкој клисури. - Пре 18 година сам са мојим колегом био на свом послу и тог 12. априла. Воз је био пун путника. Возили смо људе који су се према својим обавезама понашали као да нема НАТО авиона на небу. Сви озбиљни, забринути, чекајући када ће стићи на своје станице. Овде смо погођени првом, а затим и другом ракетом, баш на овом мосту. Са колегом сам инстиктивно искочио из локомотиве, а иза нас је горео воз - прича преживели машиновођа. Када су се окренули, каже, видели су да људи искачи из вагона, чили плач, позиве у помоћ... Трчали су једни до других, извлачили људе, помагали...Каже да му пре 18 година није било јасно "шта смо ми за НАТО пилоте". - Ни данас не могу да схватим да у наш воз, пун људи, жена, деце неко шаље пројектиле. Нека је вечна слава свим жртвама воза 393 - рекао је он.
Пре 18 година, 24. марта 1999, авиони НАТО војног савеза почели су операцију бомбардовања Србије, први пут од настанка Алијансе без сагласности Савета безбедности УН, а у ваздушним ударима, који су трајали наредних 78 дана, живот је изгубило, према званичним подацима државних органа, најмање 2.500 људи. Погледајте ОВДЕ више о томе. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА