Најновије

ХРВАТИ НАПРАВИЛИ ХАОС У ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Заустављен састанак Европске народне партије!

На састанку групе Европске народне партије (ЕПП) у Европском парламенту посланици су се сложили да Франс Тимерманс никако не сме да постане председник Европске комисије иако је Ангела Меркел постигла договор с челницима социјалиста и либерала о пакету према којем би Тимерманс преузео ту позицију, а кандидат ЕПП-а, Манфред Вебер би постао председник Европског парламента у пуном мандату, пет година.

Пленковић, Макрон и Меркел (Фото: Јутјуб)

Све је пукло, како преносе дипломатски извори, у недељу послеподне кад су у се у Бриселу састали преговарачи три највеће групе у Европском парламенту: у име либерала белгијски и холандски Шарл Мишел и Марк Руте, у име социјалиста шпански и португалски премијери Педро Санчес и Антонио Коста и у име ЕПП хрватски премијер Андреј Пленковић и летонски премијер Кришјанис Каринш.

Пленковић и Каринш су почели расправу с позиције прошлог самита, одржаног 20. јуна, с тезом да је Вебер председник ЕК и да треба договорити остале позиције. Мишел их је погледао у чуду и питао: "Ви, дакле, не знате што је договорено у Осаки?". Преговарачи народне партије су, наводе дипломатски извори, дословце остали у шоку кад им је речено да су немачка канцеларка Ангела Меркел и сам Вебер већ договорили да се одустаје од Вебера као председника ЕК и да он преузима Парламент.

Пленковић и Каринш су након тога бесни отишли на самит ЕПП-а и рекли како је реч о недопустивом договору иза леђа осталим чланицама страначке групације, а придружили су им се ирски премијер Лео Варадкар и бугарски Бојко Борисов који је говорио и у име мађарског премијера Виктора Орбана. Каринш и Пленковић су отворено питали Меркел "шта је, забога, предлог из Осаке".

Доналд Туск, председник Европског савета и члан ЕПП, изјавио је после како је био изненађен оштрином напада и побуне те групе. Меркел је такође остала затечена снагом удара те се повукла, дословно је напустила салу те иза себе залупила вратима. И отишла да преговара са Санчесом с којим се очито боље разуме него с млађим члановима ЕПП.

- ЕПП је тренутно подијељен на Меркел и остале, прецизније речено стари и нови лидери су у отвореном сукобу. Каринш, Пленковић и Варадкар су у сукобу с Меркел - пренео је дипломатски извор.

- То је сада унутрашњи скандал ЕПП-а, они су ти који блокирају процес - коментарисали су из других политичких групација. Француски председник Емануел Макрон је отворено оптужио побуњенике у ЕПП-у (које, јасно, није именовао) наводећи да иза њихове акције против договора стоје "личне амбиције" и, посебно, "скривени планови".

Пленковића је у недељу увече у хрватском представништву у Бриселу посетио главни секретар ЕК Мартин Селмајр, Немац, близак Меркел и Жан Клод Јункеру, како би га приволио на компромис.

Данас је, долазећи на трећи дан самита, Пленковић рекао да очекује да ће се данас наћи решење о целом пакету” именовања за водеће позиције у институцијама ЕУ.

Оије хтео да одговори на питање да ли је холандски социјалдемократа Франс Тимерманс и даље опција за председника Европске комисје.

- Видећемо да ли је то опција и данас. Има нових идеја. Видећемо брзо - рекао је Пленковић.

Трамп шокирао новом изјавом о споразуму са Кином! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА